Живот и стил

Храна што треба да престанете да ја јадете за појадок ако имате над 40 години

Храна што треба да престанете да ја јадете за појадок ако имате над 40 години

По 40-тата година појадокот мора да исполнува некои важни критериуми, тврди диететичарката Елена Соломатина.

Прво, храната што ја јадеме наутро мора да биде разновидна и да содржи протеини кои ќе ни помогнат да останеме сити подолго време. Второ, важно е да не се консумира храна која го зголемува нивото на шеќер во крвта.

„Мој совет е да избегнувате инстант каши, снегулки, бел леб, путер, џемови, палачинки и слично. Сите овие намирници содржат јаглехидрати кои не треба да се јадат наутро“, вели диететичарката.

Соломатина објаснува дека организмот во 20-тите и по 40-тите е многу различен. Младите луѓе, за разлика од постарите, можат полесно да толерираат нагло зголемување на нивото на гликоза во крвта и побрзо да ја трошат енергијата. Затоа е важно да не ги игнорирате овие совети при планирањето на вашата исхрана.

Фото: FreePick

To top