За сите љубители на чоколадо, нема ништо подобро од домашна Нутела, особено ако е здрава варијанта.
Се што ви треба за домашна и здрава Нутела се неколку состојки, миксер и 5 минути време.
Тоа е одлична алтернатива доколку сте алергични на јаткасти плодови. Можете да користите домашно млеко бидејќи е покремасто, но добро е и купено во продавница. Оваа домашна нутела можете да ја послужите ладна или како топло уживање.
Состојки за Нутела од наут:
1 конзерва (1/2 чаша) наут, исцеден
1/2 чаша млеко од растително потекло
1 шолја посни чоколадни парчиња
5 урми
1 лажица јаворов сируп
1 лажичка кокосово масло
1 лажичка екстракт од ванила
1/4 лажичка морска сол
Подготовка:
Мешајте во блендер додека Нутелата не стане кремаста. Вкусете дали е доволно слатко. Додадете уште млеко ако Нутелата е премногу густа. Истурете ја смесата во тегла и оставете ја во фрижидер да се стегне.
фото: FreePick