Тестенините се една од најпопуларните намирници ширум светот, но многу луѓе грешат кога ја подготвуваат. Италијанскиот готвач предупреди за најчестите.
Хопла во карбонара
Италијанската готвачка Ангела Хартнет, сопственичка на ресторан со ѕвезда на Мишелин, откри некои од најчестите грешки што луѓето ги прават кога подготвуваат таква храна дома.
Појавувајќи се на подкастот на The Dish со популарниот актер Стенли Тучи, водителот Ник Гримшо ја праша Харнет што особено и пречи кога луѓето прават тестенини дома, пишува Експрес.
„Кремот во карбонара е една од работите што особено ми пречи. Традиционалната италијанска карбонара се прави од јајца и сирење. Состојките се додаваат во жешките тестенини и се мешаат за да се направи сосот“, објасни таа.
Тип на тестенини и пармезан
Друга работа која Харнет ја наведува како грешка е употребата на шпагети во сос болоњезе, објаснувајќи дека таљателите се многу позастапени во северна Италија.
Во продолжение таа истакна дека непријатно е употребата на претходно изрендан пармезан и претходно сварени тестенини.
„Се сеќавам колку ми пречеше кога бев на факултет кога некој користеше претходно изрендан пармезан. Ова ми пречеше како и употребата на претходно зготвени тестенини кои потоа се освежуваат во ладна вода“.
извор:popara.mk
фото:freepik