Лавандата не е само украсно растение – нејзините цветови се повеќе се користат во готвењето, особено во рецептите кои комбинираат миризливи и релаксирачки ароми.
Колачињата со лаванда и мед се вистински хит меѓу љубителите на здрави и природни задоволства.
Лавандата е совршено комбинирана со природната сладост на медот, а резултатот се колачиња кои не само што го задоволуваат вкусот, туку и опуштаат со својот мирис.
За да ги подготвите овие колачиња, потребни ви се брашно, путер, мед и сечкани цветови од лаванда.
Путерот и медот прво се матат додека не станат кремасти, а потоа постепено се додаваат брашното и сечканите цветови од лаванда.
Тестото треба да биде меко и мазно, по што се формираат мали бисквити и се ставаат на плех обложен со хартија за печење.
Печете ги во загреана рерна на 180°C околу 10-12 минути или додека не поруменат.
Овие бисквити се идеални за попладневен чај или како лесна закуска.
Лавандата, позната по своето смирувачко дејство, им дава специфична арома, а медот дава природна сладост без додавање премногу шеќер.
Покрај тоа што се вкусни, овие колачиња се и здрава опција за сите кои бараат рамнотежа помеѓу слатките и здравите состојки.
Состојки:
250 гр брашно
215 гр путер
50 гр шеќер
1 лажица мед
1 лажичка цветови од лаванда
прстофат сол
Начин на подготовка:
Во сад за матење се става брашното, се додава путерот исечкан на коцки, шеќерот, медот, цветови од лаванда и малку сол.
Мешајте со миксер со спирален додаток додека тестото не почне да се собира.
Кога веќе не работи со миксерот, продолжете со мешање со раце. Замесете тесто во компактна топка. Ако тестото е многу лепливо, завиткајте го во проѕирна фолија и оставете го во фрижидер околу половина час.
Префрлете на набрашнета површина и со раце обликувајте колачиња, па наредете ги на плех обложен со хартија за печење. Печете ги во загреана рерна на 180 степени десетина минути, бисквитите сепак треба да бидат малку меки на допир кога ќе ги извадите од рерна.
фото:Freepik