Живот и стил

Како се прави домашен сладолед од лубеница?

Како се прави домашен сладолед од лубеница?

За да го направите сладоледот, измешајте ги сокот од лубеница, шеќерот и солта во мало тенџере. Гответе на средна топлина, често мешајќи додека шеќерот целосно не се раствори, 3 до 4 минути. Тргнете го од оган и измешајте ги со кокосово млеко, засладеното кондензирано млеко, дебелата павлака и сокот од лимета додека целосно не се соединат. Измешајте ја кората од лимета. Се добро измешајте.

Состојки:

150 ml свеж или флаширан сок од лубеница
125 гр шеќер
3/4 лажичка сол
390 мл незасладено кокосово млеко
60 ml засладено кондензирано млеко
60 мл слатка павлака
1 1/2 лажичка кора од лимета плус 1 лажица свеж сок од 1 лимета
сечкана свежа лубеница и крупна морска сол, за декорација

Рецепт:

За да го направите сладоледот, измешајте ги сокот од лубеница, шеќерот и солта во мало тенџере. Гответе на средна топлина, често мешајќи додека шеќерот целосно не се раствори, 3 до 4 минути. Тргнете го од оган и измешајте ги со кокосово млеко, засладеното кондензирано млеко, дебелата павлака и сокот од лимета додека целосно не се соединат. Измешајте ја кората од лимета. Се добро измешајте.

Брзо префрлете го сладоледот во замрзнувач, притиснете ја пергаментната хартија директно на површината. Покријте го садот и замрзнете додека не се стегне, најмалку 6 часа. Сладоледот може да се чува во замрзнувач до 3 месеци. За сервирање, украсете со свежа лубеница, морска сол и кора од лимета.

фото:Freepik

To top