Зимата неодоливо не искушува со топли напитоци кои ја загреваат душата и телото, а топлото чоколадо секако е кралица меѓу нив. Но, што ако класичното топло чоколадо го подигнеме на повисоко ниво?
Едно од нашите омилени божиќни колачиња е секако нашиот омилен gingerbread, а нивните ароми веднаш не потсетуваат на тој период од годината на кој толку многу се радуваме.
А бидејќи топлото чоколадо е зимски пијалок број еден, ви пренесуваме рецепт за топло чоколадо со вкус на џинџербред – комбинација од богата чоколада и зачини кои мирисаат на Божиќ. Овој ароматичен пијалок е идеален за уживање со ќебе и добра книга, но и за дружење со саканите.
Состојки:
500 мл млеко (кравјо или растително, по избор)
100 гр темно чоколадо (најмалку 70% какао)
2 лажици какао во прав
2 лажици кафеав шеќер или јаворов сируп (по избор)
1/2 лажичка мелен цимет
1/4 лажичка мелен ѓумбир
прстофат мелено морско оревче
нотка мелено каранфилче
1/2 лажичка екстракт од ванила
шлаг и рендано чоколадо за декорација (по желба)
Подготовка:
Загрејте го млекото во тенџере на средна температура, внимавајте да не зоврие.
Додадете ја сечканата темна чоколада и мешајте додека целосно не се стопи.
Измешајте какао во прав и кафеав шеќер или јаворов сируп, а потоа сè добро измешајте.
Додадете цимет, ѓумбир, морско оревче и каранфилче. Продолжете со мешање додека зачините не се соединат со напитокот.
На крајот додадете го екстрактот од ванила и тргнете го од оган.
Послужете топло чоколадо во вашите омилени шолји, украсете со шлаг и рендано чоколадо по желба.
фото: Freepik
Извор: Курир