Живот и стил

Рецепт за топло чоколадо кој ќе го крене на повисоко ниво

Рецепт за топло чоколадо кој ќе го крене на повисоко ниво

Зимата неодоливо не искушува со топли напитоци кои ја загреваат душата и телото, а топлото чоколадо секако е кралица меѓу нив. Но, што ако класичното топло чоколадо го подигнеме на повисоко ниво?

Едно од нашите омилени божиќни колачиња е секако нашиот омилен gingerbread, а нивните ароми веднаш не потсетуваат на тој период од годината на кој толку многу се радуваме.

А бидејќи топлото чоколадо е зимски пијалок број еден, ви пренесуваме рецепт за топло чоколадо со вкус на џинџербред – комбинација од богата чоколада и зачини кои мирисаат на Божиќ. Овој ароматичен пијалок е идеален за уживање со ќебе и добра книга, но и за дружење со саканите.

Состојки:

500 мл млеко (кравјо или растително, по избор)

100 гр темно чоколадо (најмалку 70% какао)

2 лажици какао во прав

2 лажици кафеав шеќер или јаворов сируп (по избор)

1/2 лажичка мелен цимет

1/4 лажичка мелен ѓумбир

прстофат мелено морско оревче

нотка мелено каранфилче

1/2 лажичка екстракт од ванила

шлаг и рендано чоколадо за декорација (по желба)

Подготовка:

Загрејте го млекото во тенџере на средна температура, внимавајте да не зоврие.

Додадете ја сечканата темна чоколада и мешајте додека целосно не се стопи.

Измешајте какао во прав и кафеав шеќер или јаворов сируп, а потоа сè добро измешајте.

Додадете цимет, ѓумбир, морско оревче и каранфилче. Продолжете со мешање додека зачините не се соединат со напитокот.

На крајот додадете го екстрактот од ванила и тргнете го од оган.

Послужете топло чоколадо во вашите омилени шолји, украсете со шлаг и рендано чоколадо по желба.

фото: Freepik

Извор: Курир

To top