Живот и стил

Посни рецепти за побогата празнична трпеза

Посни рецепти за побогата празнична трпеза

Посната трпеза за Бадник честопати се сведува на 3 работи – лепче, риба и грав. За малку да ја збогатите трпезата не мора да јадете мрсно, туку ви требаат вистинските комбинации од посни состојки.

Овие рецепти ќе ви помогнат да послужите нешто вкусно, а посно годинава и да ги израдувате најблиските:

Италијанска салата со туна

Состојки:

Конзерва туна на парчиња
250ml посен мајонез
Кесичка сенф
0,5kg компир
100g црни маслинки
50g мелени ореви
Сол, бибер, зачини по желба

Подготовка:

Сварете ги компирите во солена вода. Излупете, исечкајте на парчиња и измешајте ги со сите останати состојки. Одвојте ги семките од маслинките и наредете ги како декорација.

Салата од ротквици

Состојки:

3 врзувалки ротквици
300ml посен мајонез
Лажица сусам
Малку лук
Сол

Подготовка:

Измијте ги ротквиците и со исклучок на неколку, исечкајте ги на мали парчиња. Сусамот благо пропржете го и додајте го во нив. Лукот истолчете го и додајте го. Прелијте со мајонез и посолете по вкус. Декорирајте со преостанатите ротквици, исечени на кругови.

Солени бомбици од компир

Состојки:

1kg компир
125g маргарин
Праз по желба
3 чешниња лук
Зачин

Подготовка:

Сварениот компир излупете го и исечкајте го, па ставете го во длабок сад. Додадете го маргаринот и зачинот и матете со миксер. Кога смесата ќе се олади додадете го лукот и со раце со масло правете топчиња. Празот пропржете го и со него прелијте ги топчињата.

Шампињони со сардина

Состојки:

16 шампињони
2 конзерви сардина
Црвена печена пиперка
100g растително сирење
Лимон, сол, бибер

Подготовка:

Исчистете ги шампињоните од дршките. Сардините испасирајте ги, па додадете ја пиперката и исечканите дршки од печурките. Измешајте со сок од лимон, мелен бибер и сол. Печете 15 минути, извадете, изрендајте го сирењето, па допечете уште малку.

Риба во смеса од пиво

Состојки:

Мало шише пиво
2 шолји брашно
1 лажица прашок за печиво
500g филети морска риба
Сол и бибер
Брашно за валкање
Масло за пржење

Подготовка:

Во чинија ставете го пивото, 2-те шолји брашно и прашокот за печиво. Зачинете и посолете. Парчињата риби прво извалкајте ги во брашно, па во смесата од пиво. Оставете ги 10-тина минути пред да ги пржите. Пржењето треба да трае 5 до 7 минути. Послужете со парчиња лимон.

Посна брза торта од бисквити и шлаг

Состојки:

6 кесички посен шлаг
300g посни бисквити

Подготовка:

Изматете 5 кесички шлаг и додадете ги мелените бисквити. Промешајте и обликувајте ја смесата во тава. Изматете ја преостанатата кесичка шлаг и прелијте врз смесата со бисквити. Декорирајте по желба и оставете да се олади.

Коцки од костени со рум

Состојки:

1 kg костени
250g маргарин
200g шеќер
2 чашки рум

Подготовка:

Костените сварете ги, излупете ги и испасирајте ги. Шеќерот и маргаринот изматете ги додека не добиете пенеста смеса, па додадете рум. Додадете ги и костените и добро измешајте. Смесата измазнете ја во тава и прелијте со посно чоколадо по желба. Сечете коцки и послужете.

Предлог за други посни јадења кои може да ги направите:

Предлог посни салати за празниците

Рецепти за домашни, посни колачи

Како да направите фантастични посни сарми?

фото:Facebook / Здрава Храна МК верзија

To top