Живот и стил

Посни чоколадни тартуфи: Раскошен десерт кој ќе го правите повторно и повторно

Посни чоколадни тартуфи: Раскошен десерт кој ќе го правите повторно и повторно

Потребно е:

200 гр темно чоколадо (со висок процент на какао)
1/2 чаша растителна павлака
2 лажици маргарин
прстофат сол
1 лажица какао во прав
1 лажица мелени ореви

Подготовка:

Во сад ставете ја исечканата темна чоколада. Загрејте ја слатката павлака да зоврие, па тргнете ја од оган и прелијте ја чоколадата.

Чоколадото нека се стопи неколку минути.

Полека мешајте додека не добиете изедначена смеса, а потоа додадете го маргаринот и малку сол.

Мешајте додека се добро да се соедини.

Оставете го да се излади на собна температура, па оставете го во фрижидер 2 часа.

Со раце обликувајте топчиња (тартуфи) со големина на залак.

Во сад ставете какао во прав и секое топче расукајте го во него.

Се редат во чинија, па се оставаат во фрижидер уште половина час.

Добар апетит!

фото:Freepik

To top