Љубов и секс

Најдобрите години да стапите во браќ: Психотерапевт вели дека луѓето на овие години најретко се разведуваат 

Најдобрите години да стапите во браќ: Психотерапевт вели дека луѓето на овие години најретко се разведуваат 

Кога е вистинското време некој да се смири и да создаде семејство со партнерот? Изгледа експертите го имаат одговорот.

Во брак влегувате со сакана личност, со која имате исти интереси и животни цели. Возраста овде не е многу одлучувачка. Но, експертите не мислат така. Излегува дека по 32-та година, секоја година шансите за развод се зголемуваат за 5 проценти.

Психотерапевтот Лори Готлиб вели дека триесеттите се најдобри за човек да се венча ако не сака да се разведе. Таа зборуваше за најдобрата возраст за брак во подкастот „The Diary of a CEO“ и рече: „Кога ќе се омажиш премлад, немаш вештини и не си изградил личен живот, а не сте ни доволно зрели“.

Но, тоа не е добра вест за луѓето во нивните 30-ти кои се уште немаат намера да стапат во брак. Излегува дека по 32-та година, шансите за развод се зголемуваат за 5 проценти секоја година.

„Како што старееш, толку си построг, имаш различни очекувања, кога си помлад си пофлексибилен“, рече Лори, а потоа додаде:

“Со текот на годините стануваме се помалку отворени во врските, имаме се повеќе негативни искуства. Врските кои не успеале го одредуваат начинот на кој се однесуваме во следните врски”.

Студијата од 2015 година покажува дека има релативно краток период, од 25 до 32 години, за да се најде тој посебен човек. Лори рече дека средината и доцните дваесетти се оптимално време да го пронајдете вистинскиот партнер бидејќи „имате подобро чувство за тоа кои сте, знаете повеќе за тоа што сакате и можете да растете заедно како пар и да имате повеќе заеднички искуства“.

Извор: Попара

To top