Живот и стил

Домашна тегната пита со фил од сирење

Домашна тегната пита со фил од сирење

За да го размазите семејството со тегната пита ова е совршен рецепт. Не се тешки за приготвување, а резултатот дефинитивно вреди!

Производи:
околу 450-500 грама брашно
1 јајце
половина лажичка сол
200 мл ладна вода.

за полнење:

150 грама издробено сирење,
масло за попрскување на кората и мек путер;
1 јајце помешано со лажица јогурт и лажица млеко за намазање.

Од наведените производи се меси меко, нелепливо тесто. Потоа поделете го на 10 еднакви топки и оставете ги да нараснат 15 минути во подмачкана тава. Потоа една по една, ја замотувате лесно, ја подмачкувате со путер и ја покривате со другата. Ова е начинот на кој продолжувате со остатокот (1 кора е направена од 2 топки).

Ги оставате да се нараснат уште 15 минути. Потоа се виткаат со рацете на убаво подмачкан плеџ, почнувате малку да ги повлекувате краевите и да се протегнат како проѕирен лист. Ги подмачкувате со масло и ставате дел од полнење.

Се пече на 180 степени целзиусови околу 35 минути.

извор:kurur.mk
фото:freepik

To top