Живот и стил

Посни крофни меки како душа – рецепт кој успева дури и за почетници

Посни крофни меки како душа – рецепт кој успева дури и за почетници

Посните крофни, меки и воздушести како да не се посни, станаа неопходен дел од зимските трпези и омилена слатка закуска на многу домаќинства.

Крофните се еден од оние слатки класици кои секогаш нè враќаат во детството, во мирисот на топло масло и шеќер во прав што се топи на нашите прсти.

За време на постот, многу луѓе мислат дека ќе мора да се откажат од оваа вкусна закуска, но токму тогаш доаѓаат во игра посните крофни – едноставни, економични и неверојатно вкусни.

Без млечни производи и јајца, но неверојатно меки и добро нараснати, овие крофни се доказ дека добриот рецепт и малку грижа можат да направат чуда.

Состојки:

500 г брашно
1 кесичка сув квасец (или 20 г свеж)
250 мл млака вода
50 мл масло
2 лажици шеќер
половина лажичка сол
По желба: кора од лимон или ванилин шеќер за убав мирис
Масло за пржење

Подготовка:

Активирање на квасецот

Додадете шеќер и квасец во млака вода, промешајте и оставете 5-10 минути за да почне да се пени.

Месење на тестото

Истурете го брашното и солта во сад, потоа додадете го квасецот и маслото. Замесете меко, мазно тесто – не треба да се лепи за рацете, туку треба да биде меко и еластично.

Доколку е потребно, додадете уште малку брашно.

Кревање

Покријте го тестото со крпа и оставете го 30-45 минути на топло место за да се дуплира во големина.

Формирање крофни

Развлечете го тестото на дебелина од околу 1,5-2 см. Користете чаша или калап за да исечете кругови. Оставете ги да отстојат уште 10-15 минути пред пржење.

Пржење

Загрејте уште масло во тенџере или длабоко тавче. Ставете ги крофните во врелото масло, покријте го тавчето првите минути или две за да нараснат убаво, потоа пржете ги непокриени додека не поруменат. Свртете ги само еднаш.

Извадете ги готовите крофни на хартиена крпа за да го впијат вишокот маснотии.

Извор: Курир
Фото:Freepik

To top