Љубов и секс

Колку долго е предолго без односи во врската?

Колку долго е предолго без односи во врската?

Ова прашање често се поставува и открива некои од најдлабоките несигурности за нашите интимни односи. Исто така, повеќето луѓе во одреден момент се прашуваат – колку често треба да имам секс? Што ако имаме помалку секс од нашите пријатели? Дали затоа имаме лоши односи?

Иако сме заинтересирани за одговорите на овие прашања, зачестеноста на сексот не кажува дали сексот е добар или лош. Но, количината на секс може да покаже дали сме задоволни од нашата сексуална врска и дали сме задоволни од самата врска. Колку често повеќето парови имаат секс и што значи тоа за квалитетот на нечија врска?

Најчестиот одговор

Psychology Today објави дека студијата на повеќе од 26.000 Американци, објавена во Archives of Sexual Behavior, покажала дека учесниците имале секс 54 пати годишно, што е околу еднаш неделно. Меѓу учесниците имало и самци, оние во врска и женети.

Авторите на студијата конкретно ги проучувале брачните парови, зачестеноста на сексуалните односи била помала, околу 51 сексуални односи годишно. Слично истражување било спроведено во 1990 година, а тогаш учесниците изјавиле дека имале почести сексуални односи.

Најсреќниот одговор

Додека повеќето од нас веруваат дека повеќе секс води до повеќе среќа, истражувањата покажуваат дека таква врска не постои. Студијата објавена во списанието Social Psychological & Personality Science, во која учествувале повеќе од 30 илјади Американци, ја испитувала поврзаноста помеѓу зачестеноста на сексот и нивното ниво на среќа. Истражувачите заклучиле дека паровите кои имаат секс еднаш неделно се подеднакво среќни како и паровите кои имаат секс повеќе од еднаш неделно. Но, што е со оние кои имаат секс помалку од еднаш неделно?

Потенцијално проблематичен одговор

Оние кои имале секс помалку од еднаш неделно покажале пониско ниво на среќа. Сепак, некои други студии и експерти известуваат дека постои значителен опсег на пониски просечни сексуални фреквенции. Во едно од ретките студии за „бракови без секс“, 16 отсто од 6.029 учесници рекле дека немале секс во изминатиот месец. Водечкиот автор на оваа студија, д-р Доноли, истакна дека 15 проценти од паровите немале сексуални односи во последните 6 месеци. Користејќи малку поинаква метрика, авторката на „Sex Bake“ Мишел Вајнер Дејвис го дефинира „брак без секс“ како брак во кој паровите имаат односи 10 пати годишно или помалку.

Важна е причината зошто нема секс

Зачестеноста на сексуалните односи често привлекува внимание бидејќи најлесно се мери. Сепак, многу лош секс нема да направи никого среќен. Важно е да ја знаете причината зошто немате секс почесто. Односно, ако се расправате со партнерот или љубовта кон него слабее, сексот може да биде симптом на поголем проблем. Меѓутоа, ако двајцата сте едноставно зафатени, болни и поради сплет на околности немавте време и енергија за секс, немате причина да се грижите. Важно е да се запамети дека задоволителниот секс, дури и да е еднаш месечно или помалку, е подобар од незадоволителниот секс во кој нема чувство или интимност.

извор:popara
фото:Freepik

To top