Живот и стил

Германците предупредуваат: Ова цвеќе може да биде опасно за домашните миленици, предизвикува труење

Германците предупредуваат: Ова цвеќе може да биде опасно за домашните миленици, предизвикува труење

Многумина од нас ги украсуваат своите домови со различни цвеќиња во текот на пролетта, но германскиот Öko-Test предупредува дека лалињата можат да претставуваат закана за домашните миленици.

Имено, доколку живеете со мачки или кучиња, треба да бидете многу внимателни доколку чувате лалиња во домот.

Иако лалињата изгледаат убаво, тие се отровни за мачките, предупредува Öko-Test. Отровот тулипанин се наоѓа во цвеќињата, лисјата и пупките. Ова значи дека овие популарни цвеќиња се отровни и за луѓето, но луѓето нема да јадат лалиња.

Од друга страна, мачките и кучињата имаат навика да грицкаат и да јадат многу работи во нашиот дом, вклучително и цвеќиња. Сепак, тие никогаш не треба да јадат лалиња бидејќи може да предизвикаат труење кај домашните миленици.

Ако се појави труење, симптомите вклучуваат зголемена саливација, дијареа и повраќање. Ако ги забележите овие симптоми кај вашите миленици, веднаш контактирајте го вашиот ветеринар.

Исто така, треба да бидете сигурни дека водата во вазната не е достапна за домашни миленици бидејќи лалињата испуштаат токсини во водата.

Освен за лалињата, и овие домашни растенија и цвеќиња се опасни за мачките: циклама, зумбули, лилјани, нарциси, јаглики и божиќна ѕвезда.

Извор: Попара

To top