Живот и стил

Семеен советник споделува: Овие се трите главни особини на емоционално незрелите луѓе

Семеен советник споделува: Овие се трите главни особини на емоционално незрелите луѓе

Емоционалната зрелост и емоционалната интелигенција се поврзани концепти, но тие не се сосема исти. Емоционалната интелигенција вклучува збир на вештини кои ја формираат основата за емоционална зрелост. Така, тоа се однесува на способноста да се препознае, разбере, управува и изрази сопствената емоција и да се препознае и да се влијае на емоциите на другите.

Емоционалната зрелост и емоционалната интелигенција се поврзани концепти, но тие не се сосема исти. Емоционалната интелигенција вклучува збир на вештини кои ја формираат основата за емоционална зрелост. Така, тоа се однесува на способноста да се препознае, разбере, управува и изрази сопствената емоција и да се препознае и да се влијае на емоциите на другите.

Емоционалната зрелост опфаќа аспекти на емоционалната интелигенција, но е фокусирана на примената на овие способности во секојдневниот живот. Емоционалната зрелост е резултат на ефективна примена на овие вештини во секојдневниот живот.

Сепак, некои луѓе, за жал, немаа можност да развијат емоционална зрелост. Ова може да влијае на врските, без разлика дали се романтични, семејни или деловни. Понекогаш емоционалната незрелост може да биде тешко да се препознае, па семејната и брачна советничка, Тина Феј, истакнува три знаци на кои треба да повнимаваме.

1. Избегнување на одговорност

“Животот е полн со подеми и падови и понекогаш работите не одат според планираното. За повеќето возрасни ова е само дел од животот, можност да учат и растат. Меѓутоа, за оние на кои им недостига емоционална зрелост, овие ситуации се често гледани поинаку“, вели Феј за „Hack Spirit“. Наместо предизвиците да ги гледаат како можности за раст, таквите луѓе имаат тенденција целосно да избегнуваат одговорност.

„Ова избегнување одговорност може да се манифестира на различни начини: обвинување други за сопствените грешки, одбивање да се признае сопствената улога во конфликтот или едноставно бегање од тешки ситуации“, додаде советникот.

2. Тешкотии при поднесување критики

„Сите знаеме дека критиката може да биде тешко да се проголта, но за возрасните на кои им недостасува емоционална зрелост, често е уште полошо. Тие можат да реагираат дефанзивно или агресивно дури и на најконструктивната критика. Тоа е како да ја блокираат секоја можност за разбирање, но запомнете – не се работи за вас, се работи за нивното патување на емотивен раст“, објасни Феј.

3. Обвинување на другите за вашите чувства

„Емоционално зрелите возрасни сфаќаат дека нивните чувства се одговор на животни настани и не се предизвикани од други луѓе. Меѓутоа, возрасните на кои им недостига емоционална зрелост имаат тенденција да ги гледаат работите поинаку“, вели терапевтката. Тие често ги обвинуваат другите за нивните чувства, што не сакаат да си ги признаат.

„Тие би можеле да кажат работи како „Ти ме правиш толку лут“ или „Ти си причината поради која сум вознемирена“. Но, вистината е – нашите чувства се наши. „Тие сме оние кои ги контролираме“, заклучи Феј.

фото:Freepik
извор:курир.мк

To top