Мегафон манифестации

Од 18 до 24 април во Скопје: „Саем на книгата 2024“

Од 18 до 24 април во Скопје:  „Саем на книгата 2024“

Традицијата на „Саемот на книгата“ во Скопје е негувана културна манифестација веќе 36 години, и игра клучна улога во промовирањето на писменоста и литературата во Македонија. Корените на оваа традиција може да се проследат уште од почетоците во доцните 1980-ти.

Првиот Саем на книгата во Скопје бил организиран во 1989 година, изложувајќи го богатото литературно и културно наследство. Овој настан означува значајна пресвртница, бидејќи имал за цел да ги собере издавачите, авторите и љубителите на пишаниот збор од целата земја и регионот. Примарната цел на саемот била да се слави книгата, поттикнувајќи ја љубовта кон литературата и читањето во заедницата.

Со текот на годините, Саемот на книгата во Скопје расте и по обем и по своето значење. Овој настан станува истакната платформа за издавачите да ги покажат своите најнови публикации, авторите да се поврзат со своите читатели и читателите да истражуваат разновидни книги, од фикција до академски дела. Истовремено саемот секоја година се повеќе привлекува реномирани автори, но и научници, збогатувајќи го интелектуалниот и литературниот пејзаж на регионот.

Саемот на книгата – нашиот голем празник, наскоро почнува. Пред нас е 36-то издание на оваа вредна и долготрајна книжевна и општокултурна манифестација која го обединува целиот културен свет на едно место – читателите (сегашни и идни), писателите, професионалците и сите допрени од магијата на книгите. Како сведок на голем број изданија на Саемот, горд сум што оваа манифестација опстојува – но и се развива, покрај сите предизвици, а со тоа ги одржува и духот и културата во градот и во државата, го чува и возвишува светот на книгите, светот на смислата и убавината, светот на приказните што го прават животот поубав.

Она што започнува како скромен собир еволуираше во голем годишен настан со мноштво посетители, и млади и стари, желни да се нурнат во светот на литературата. Денес, Саемот на книга ги надминува локалните граници и промовира културна размена со многу земји. На тој начин, не само што игра клучна улога во промовирањето на читањето и писменоста, туку е и доказ за трајната моќ на книгите и нивната способност да ги обединат луѓето преку заедничката љубов кон литературата. Со својата 36-годишна историја, оваа традиција продолжува да расте, инспирирајќи генерации читатели и писатели во Македонија.

To top