Живот и стил

Неколку симптоми за менопауза кои секоја жена треба да ги знае

Неколку симптоми за менопауза кои секоја жена треба да ги знае

Научниците од Универзитетот во Квинсленд сфатиле дека 48-годишна возраст е просечната возраст за жените да почнат да ги доживуваат симптомите на менопаузата. Менопаузата започнува кога жената нема добиено во рок од една година. За ова време, жените може да имаат непријатни симптоми кои се поврзани со хормонални промени во телото.

Промени во расположението

За време на менопаузата жените можат да имаат ненадејни промени во расположението, дури и ако нема причина за нив. Со текот на времето, промените во расположението стануваат поретки, заедно со физиолошките промени.

 

Топлотни бранови

Првин на жената може да и е топло и да се препотува а во наредниот момент се црвени во лицето и вратот и им студи. Овие симптоми се откриени кај 25,7% од жените, но кај жените во доцната фаза на менопаузата, овие симптоми се забележани кај 52,6% од жените.

 

Потешкотии со спиење

Во една нова студија спроведена на Универзитетот во Илиноис на жени на возраст од 45 до 55 научници открија дека проблемите со спиењето се јавуваат во различни фази на менопаузата.

 

Депресија

Некои жени стануваат поранливи во однос на физичкото и психолошкото здравје. Постои висок ризик да станете депресивни.

 

Проблеми со меморијата

Жените со менопауза можат да имаат проблеми со меморијата. 68 жени на возраст од 44 до 62 години, кои имале најмалку 35 топлотни бранови неделно, ги пополниле прашалниците за симптомите, расположението и меморијата на менопаузата. Жените кои доживувале почести топлотни бранови имале полоша меморија.

 

Васкуларни проблеми

Треба да се грижите за вашиот кардиоваскуларен систем во текот на овој период. Исто така, може да имате оток во нозете и рацете, а со цел да го намалите, треба да пиете помалку вода во вечерните часови.

 

Главоболка

Општо земено, жените имаат повеќе главоболки отколку мажи, а нивната фреквенција за време на менопаузата може да се зголеми за 76%.

 

Стрес

Една студија од Одделот за психијатрија на Универзитетот во Северна Каролина во Чапел Хил сугерира дека естрадиолот (форма на естроген) што е вообичаен за време на транзицијата во менопаузата може да ја зголеми емоционалната чувствителност на психосоцијалниот стрес.

 

Намалено либидо

Жените доживуваат забележителен пад во сексуалната функција приближно 20 месеци пред и една година по нивниот последен менструален циклус, а тоа намалување продолжува, но со малку побавна стапка, во следните 5 години, според една студија предводена од истражувач во Вејк Форест Медицинскиот центар.

 

Повеќе од 75 проценти од средовечните жени во студијата SWAN објавија дека сексот бил умерен до исклучително важен за нив кога започнала студијата. Расата и етничката припадност одиграа голема улога во намалувањето на сексуалната функција, при што афроамериканските жени доживеале значително помал пад, а жените од јапонско потекло доживеале многу поголем пад во споредба со белите жени.

Извор: Попара

To top