Љубов и секс

Кога е вистинското време за судбоносното „да“? Експертите велат дека овие години се идеални, бидејќи после нив се зголемува ризикот од развод

Кога е вистинското време за судбоносното „да“? Експертите велат дека овие години се идеални, бидејќи после нив се зголемува ризикот од развод

Бракот е голем чекор во животот на секој пар и се чини дека е една од оние теми за кои секој има свое мислење. И иако тоа е во ред, не е во ред да се ставаат стрес на паровите со прашања за тоа кога ќе се случи свадбата (или децата), бидејќи стапувањето во брак или невенчањето е нивно лично право.

Посебно голем притисок се врши врз жените кои (се уште) се третираат како стока со рок на траење, па често ќе слушнат дека им е време, дека не стануваат помлади и слични.

 

По мислењата на различни родители, баби и тетки, науката даде своја анализа и дојде до правилото „37 проценти“. Според овој алгоритам, најдобрата возраст за да се каже судбоносното „да“ е доцните дваесетти.

 

Поточно, дваесет и шеста година, пренесува Нови лист.

 

Бројката е создадена од когнитивниот научник Том Грифитс и новинарот Брајан Кристијан користејќи компјутерско програмирање и наука.

 

Со нив се согласуваат и многу други научници кои тврдат дека доцните дваесетти се идеални за брак, а психологот Вајат Фишер вели дека причината за тоа е што тие години од животот се времето кога човекот го завршил образованието и започнал кариера.

 

Клиничкиот социјален работник Келси Торгерсон вели дека е клучно да се почека човечкиот мозок да се развие до максимум, а на 25-годишна возраст да биде идеално развиен за барање животен партнер.

 

„Верувам дека треба да почекаме дотогаш“, вели Торгерсон.

 

Важно е да ги искусите стресните фактори низ кои поминувате со вашиот партнер, па ако имате љубов од средно училиште, треба да видите како ќе се одвива ситуацијата за време на факултет, студирање во странство или студентски прашања. Сакате да знаете дека имаат стратегија за здрав и успешен брак во иднина.

 

Советничката за врски, Вена Калинс, смета дека 28 е магичниот број.

 

„Во моето досегашно клиничко искуство, открив дека најдобрата возраст за жените во Америка да се венчаат е 28 години. Во тоа време тие имаат доволно самодоверба и самосвест за да изберат квалитетен партнер“, вели Калинс.

 

Повеќето 28-годишни жени имале време успешно да истражат кои се тие како личност, да се развијат во професионалниот свет и да ги откријат квалитетите што ги сакаат кај животниот партнер, но и да научат нешто од грешките во претходните врски.

 

„Тие имаа време да одлучат за кариера, да искусат факултет и да живеат самостојно пред да се венчаат“, објаснува тој.

 

Што се однесува до мажите, старосната граница е поместена на 32 години.

 

Чекањето до 32 години им овозможува на мажите да најдат кариера и потенцијално да ја развијат пред брак.

 

Тоа им дава шанса да развиваат социјални и емоционални вештини во текот на нивниот живот, а до 32-та година поминале доволно време на социјалната сцена за да донесат информирана одлука за бракот.

 

Мажите тогаш имаат поприсебна слика за тоа дали сакаат да имаат деца и каква е нивната улога во родителството, што е корисно за целокупното здравје на врската, според истражувањето.

Извор: Попара

To top