Живот и стил

Кога е најдобро да земате магнезиум?

Кога е најдобро да земате магнезиум?

Ако сте решиле да земате додатоци на магнезиум, сигурно сакате да го извлечете максимумот од тоа. Ова може да значи дека треба да го земате со оброк или дека треба да внимавате да не го земате со други лекови што можеби ги користите. Значи, кога е најдобро време да се земе магнезиум?

Како и со многу други додатоци, земањето магнезиум е донекаде флексибилно. Но, нутриционистите велат дека треба да имате на ум неколку работи ако сакате да го извлечете максимумот од магнезиумот, пишува Prevention.

Еве што треба да знаете за тоа кога да земате магнезиум.

Придобивките од магнезиум

Магнезиумот прави многу за вашето тело. „Магнезиумот е четвртиот најзастапен елемент во телото, по калциумот, калиумот и натриумот“, вели Дебора Коен, вонреден професор на одделот за клинички и превентивни науки за исхрана на Факултетот за здравствени професии на Универзитетот Рутгерс. „Магнезиумот е важна компонента на коските, мускулите, меките ткива и органите.

Елементот е кофактор, што значи дека е вклучен во повеќе од 300 ензимски реакции во телото, според Националниот институт за здравје (НИХ). „Магнезиумот е одговорен за мноштво функции во вашето тело, вклучувајќи регулација на шеќерот во крвта, функција на нервите и мускулите, намалување на крвниот притисок и производство на коски“, вели Кери Ганс, автор на „Диета со мали промени“.

Кога е најдобро време да се земе магнезиум?
Зависи.

Во принцип, магнезиумот не е баран додаток во исхраната. Ова значи дека не мора да го земате во одредено време од денот за да имате корист од тоа. „Најдобро време за земање магнезиум е секогаш кога ќе се сетите, а потоа бидете доследни секој ден“, вели Ганс.

Но, можеби е добра идеја да се земе додаток на магнезиум со храна, вели Коен. Земањето додатоци на магнезиум на празен стомак може да предизвика дијареа“, истакнува таа.

Се разбира, постојат многу различни видови на магнезиум и секој од нив е малку различен.

Магнезиум оксид

Ова е најчестиот вид кој се наоѓа во додатоците во исхраната. Тоа е неорганска сол на магнезиум која се формира со јони на магнезиум и кислород и се користи за лекување на различни здравствени проблеми, вклучувајќи главоболки и запек.

Некои луѓе ќе го земаат навечер со храна за да им помогнат да имаат движење на дебелото црево кога ќе се разбудат наутро, вели Кординг.

Магнезиум хидроксид

Оваа форма се користи за лекување на повремен запек, како и за рефлукс на киселина. Магнезиум хидроксид обично е лекот што луѓето го земаат кога им е потребно, вели Кординг.

Магнезиум глицинат

Направен е од комбинација на магнезиум и амино киселина наречена глицин, според Клиниката Мајо. Најчесто се продава како помош за релаксација, подобар сон и расположение, но овие тврдења не се докажани во човечки студии. Сепак, Кординг вели дека нема штета да го земате пред спиење и можете да го земате секој ден.

Магнезиум цитрат

Високо апсорбирачка форма на магнезиум, најчесто се користи за лекување на повремен запек.

Може да се зема во секое време од денот, според Кординг. Обично предизвикува движење на дебелото црево во рок од половина час до шест часа откако ќе го земете, забележува Medline Plus.

Извор: Попара

To top