Љубов и секс

Како да избегнете развод? Еве ја тајната е формула

Како да избегнете развод? Еве ја тајната е формула

Зошто некои врски се осудени на пропаст и покрај големата љубов, додека некои бракови успеваат да преживеат, дури и кога емоциите се многу поблаги?

Дали постои таен рецепт за долговечноста на една врска, прашање на кое многумина се обидуваат да одговорат.

Ако сакате да имате среќен брак и партнер со кого ќе доживеете длабока старост, една работа е важна, покажуваат истражувањата. Ставот е важен.

Имено, се покажа дека паровите кои имаат позитивен став кон животот, кои се добри и нежни едни кон други, имаат далеку поголема шанса да останат заедно.

За време на три децениско истражување за тоа како да се зајакне врската, др. Џон Готман открива дека „формулата 5: 1“ игра клучна улога. Имено, паровите меѓу кои преовладуваат позитивни чувства и ставови во однос на негативните, а барем во овој дел, разводот се случува многу поретко.

Врз основа на оваа магична врска, др. Готман е во состојба да предвиди развод.

Значи, сè додека има пет пати повеќе позитивни интеракции меѓу партнерите отколку негативните, врската поверојатно е да биде стабилна, здрава и среќна.

И што значи тоа во пракса? Паровите во стабилни врски и бракови кои редовно ја покажуваат љубовта што ја чувствуваат едни кон други, се почитуваат едни со други, го ценат својот партнер, покажуваат дека тој им е важен, дека се грижат за тоа што чувствува, за што мисли, покажуваат сочувство, не се двоумат да кажат „извини“, често тие се шегуваат (хуморот е исто така важен) и се трудат околу сè да постигнат договор.

Ако таквото однесување и чувства преовладуваат над кавгите, вашата врска има добри шанси да успеете. Многу едноставно!

фото:Freepik

To top