За многу љубители на кафе, изборот помеѓу ладна и топла шолја кафе често зависи од сезоната, личните навики или моменталното расположение. Иако обете верзии содржат кофеин и се енергични, постојат разлики меѓу нив – не само во вкусот и температурата, туку и во начинот на кој влијаат на телото.
Значи, ако вашата цел е да се разбудите или да ја подобрите концентрацијата, температурата на пијалокот нема значително да влијае на овој ефект.
Сепак, топлината на водата за време на подготовката има влијание врз вкусот и составот на кафето. Топлото кафе обично има поизразена арома и побогат вкус, а ослободува и повеќе корисни состојки кои дополнително можат да освежат и разубават. Сепак, ладното кафе, особено она подготвено ладно (cold brew), има поблаг ефект и е полесно за желудникот. Луѓето кои имаат проблеми со горушица или чувствително варење честопати полесно ја толерираат ладната верзија.
Кофеинот во двата вида кафе може да помогне во зголемување на будноста, малку да го забрза метаболизмот и да придонесе за подобра физичка активност, особено ако кафето се пие пред вежбање. Интересно е што ладното кафе обично се пие побавно, па затоа неговите ефекти можат да траат подолго, додека топлото кафе делува побрзо, но и пократко време.
Конечно, покрај здравствените и физичките ефекти, важно е и како кафето влијае на вашите чувства. Топлото кафе често предизвикува чувство на удобност и смиреност, се поврзува со ритуал и релаксација. Ладното кафе, сепак, носи освежување, е лесно, совршено за топли денови и многумина го гледаат како помодерна и забавна опција.
извор:popara.mk
фото:Freepik