Љубов и секс

Зошто невестите носат вел на свадба? Неговото потекло е уште од далечното минато

Зошто невестите носат вел на свадба? Неговото потекло е уште од далечното минато

Едно е сигурно – венчалните велови ретко недостасуваат и се сметаат за главен додаток.

– Денес, веловите за венчавки се широко прифатени како додаток за свадба кој додава совршена завршница на целиот свадбен изглед – вели дизајнерката на вел Саманта Старк, пишува Brides.

Никој не е сосема сигурен од кога датира традицијата на превез или вел, но повеќето експерти можат да се согласат за една приказна:

– Можете да ги следите неговите корени во Рим, каде што невестата одела по патеката со превез преку лицето за да се маскира од злите духови. На крајот на краиштата, свадбениот превез стана симбол на целомудрието и скромноста на невестата, а многу култури сè уште ги користат поради оваа причина – објаснува дизајнерката за Brides.

Некои религии имаат и специфични традиции околу превезот. Во јудаизмот, на пример, паровите учествуваат во церемонијата на Бедекен, која е кога младоженецот ја гледа својата невеста и потоа става превез над нејзината глава за да се увери дека се ожени со вистинската личност.

За католичките свадби што се одржуваат во црква, превезот треба да придонесе за скромноста на невестата.

– Повеќето традиционални католички црковни венчавки бараат рамената на невестата да бидат покриени за време на мисата, без разлика дали тоа е наметка со ракави или превез од тантела. Традиционално, превезот ја покажува внатрешната желба на невестата да биде скромна, а воедно е и знак на чистота.

Извор: Попара

To top