Живот и стил

Знак дека постои инфекција: Бојата на јазикот може да укаже на одредени здравствени проблеми, внимавајте!

Знак дека постои инфекција: Бојата на јазикот може да укаже на одредени здравствени проблеми, внимавајте!

Јазикот може да даде јасни знаци ако нешто не е во ред со вашето здравје.

Специјалистот за ревматологија д-р Сиобан Дешауер ги повика британците да ја проверат устата, односно дали имаат знаци на лошо здравје. Големината и бојата на вашиот јазик може да откријат многу за тоа што се случува во вашето тело.

 

Д-р Дешауер тврди дека здравиот јазик треба да биде „розов и да има мали гребени“ на површината. Ако е со потемна боја или мазна, тоа може да биде знак за глоситис предизвикан од недостаток на витамини.

 

А секој оток може да биде резултат на алергиска реакција или инфекција, додаде таа. Ако отокот се појавува бавно, веројатно се работи за хипотироидизам, односно состојба кога телото не произведува доволно хормони кои го регулираат процесот на претворање на храната во енергија. Или може да биде акромегалија, кога телото произведува премногу хормон за раст.

 

„Тоа може да биде и амилоидоза, каде што амилоидните протеини се акумулираат во вашите органи, вклучувајќи го и јазикот, што може да предизвика негов раст“, ​​додаде таа.

 

Белата обвивка на јазикот е проблем само ако постои – и може да сигнализира орална инфекција, додаде д-р Дешауер.

 

Недостатокот на плунка може да предупреди и на здравствени проблеми.

 

Оние кои немаат здрава количина на плунка во устата – или „насобрана плунка“ – би можеле да се соочат со Сјогренов синдром.

 

„Тоа е автоимуна болест која може да го зафати целото тело, предизвикувајќи многу суви очи и многу сува уста. Некои луѓе со Сјорген едвај произведуваат лиги. Можете само да замислите колку би било тоа непријатно. Тоа предизвикува големи проблеми со нивното здравје на забите, плус јазикот може да стане толку сув што станува болен и напукнат“, додава таа.

 

Натрупувањето на кератин – протеин кој помага во формирањето на ткивото на косата, ноктите и надворешниот слој на кожата – може да предизвика влакнест јазик.

 

Но, тоа не е сериозен здравствен проблем и може да се реши со темелно чистење, додаде таа.

 

Афтите или чиревите на устата се развиваат во устата или во основата на непцата и може да бидат болни. Додека повеќето исчезнуваат по неколку недели, повторливите рани може да укажуваат на лупус, Кронова болест, херпес, ХИВ, алергиска реакција или пемфигоид, ретка состојба на кожата што може да предизвика формирање на големи плускавци на кожата.

 

Ако раните не исчезнат по неколку недели или почувствувате нова грутка на јазикот, тоа може да биде рак, додаде таа.

 

„Треба веднаш да отидете и да бидете прегледани кај вашиот лекар. Ракот на јазикот обично не боли и не предизвикува проблеми во раните фази, па ако забележите нешто, одете и прегледајте се за да бидете сигурни“, додаде таа.

Извор: Попара

To top