Љубов и секс

Три скриени причини зошто луѓето избираат лоши партнери и нездрави љубовни врски

Три скриени причини зошто луѓето избираат лоши партнери и нездрави љубовни врски

Откривањето на скриените причини зад вашето континуирано вклучување во нездрави врски може да биде процес кој одзема многу време, но разбирањето на овие причини е клучот за прекинување на циклусот и отворање на патот за поздрави врски.

Психологот Џефри Бернштајн сподели три скриени причини зошто луѓето избираат нездрави романтични врски. Ова се често минати искуства или нерешени прашања кои влијаат на нашите сегашни односи, честопати негативно.

Нерешена детска траума
Нерешената траума од детството е една од најчестите причини поради кои луѓето постојано избираат нездрави партнери. Искуствата од детството го обликуваат нашето разбирање за односите и можат да остават длабоки емоционални лузни кои влијаат на однесувањето на возрасните. На пример, ако некое лице пораснало во домаќинство каде што љубовта е условена и нивните емоционални потреби биле запоставени, тие потсвесно би можеле да бараат партнери кои ја отсликуваат оваа динамика. Ова може да резултира со избор на партнери кои се емоционално недостапни или навредливи, овековечувајќи го циклусот на болка и разочарување.

Ниска самодоверба
Ниската самодоверба може значително да влијае на изборот на партнер. Кога некому му недостасува самодоверба и самопочит, тој може да се задоволи со врски што го одразуваат нивниот негативен поглед на себе. На пример, ако некое лице верува дека не е достојно за почит и љубов, може да толерира навредливо однесување од своите партнери.

Страв од осаменост
Стравот од осаменост може да ги наведе поединците да „прегрнат“ несоодветни партнери. Овој страв често произлегува од социјални притисоци или лична вознемиреност да се биде сам. На пример, едно лице може да брза да започне врска за да ја избегне непријатноста да биде сам, да ги игнорира „црвените знамиња“ и да ги компромитира своите стандарди само за да има некој покрај себе.

извор:tocka.kom.mk
фото:Freepik

To top