Љубов и секс

Треба ли да ѝ кажеме на пријателката дека не ни се допаѓа нејзиниот партнер?

Треба ли да ѝ кажеме на пријателката дека не ни се допаѓа нејзиниот партнер?

Пријателите секогаш си го чуваат грбот. Со нив поминуваме и добри и лоши моменти, тие се како семејство, а за некои и повеќе од тоа. Иако ни се чини дека ништо не може да ја загрози оваа врска, постојат ситуации кои го ставаат пријателството на коцка.

Еден од најчестите е оној во кој пријател се заљубува и суштински се менува. Престанува да ви се јавува, вашите кафиња се поретки, а дружењето станува пократко. Нејзиниот нов партнер сега е центар на нејзиниот свет, а вие се чувствувате малку запоставено.

И има едно многу незгодно прашање:

Што ако не ни се допаѓа нејзиниот партнер?

Иако пријателството се заснова на искреност, пред да одлучиме да и признаеме на пријателка дека не ни се допаѓа нејзиниот партнер, треба да одговориме на неколку прашања. Првата и најважна работа е – дали ни пречи што нашата пријателка повеќе не е постојано достапна или навистина има негативно влијание врз неа?

Секој почеток е сладок, вклучително и љубовта. Во моментите на љубовта, тешко е да се симнат розовите очила – и тоа е сосема нормално. Затоа, најважниот совет е да оставите времето да си оди и да види дали ситуацијата ќе продолжи дури и кога нејзината нова љубовна врска ќе се консолидира и малку ќе згасне почетната искра.

Ако сметате дека искреноста може негативно да влијае на вашата врска, дајте ѝ време.

Иако многумина ќе речат дека на пријателите треба да им кажеме се што ни е на срце, Јулија од Загреб вели дека ваквото размислување ја чинело пријателство.

„Бевме како прст и нокт, а потоа таа се заљуби. Уште од самиот почеток видов дека не е вистинскиот избор за неа бидејќи се обидуваше да ја смени и според мене најважно е да ја прифатиш личноста токму таква каква што е. Откако го кажав тоа, таа престана да се јавува, ги откажа сите наши состаноци – кафиња, емисии, па дури и патувањето што го планиравме за следниот месец. Оттогаш, не можам да престанам да размислувам кој од нас ја загрозил нашата врска. Јас што се плеткав таму каде што не ми е местото или таа што толку лесно ме пречкрта“, вели Јулија.

Докторката по психологија Барбара Гринберг сподели неколку совети кои би можеле да помогнат во ваква ситуација.

1. Пристапете кон ситуацијата деликатно

Ако сметате дека искреноста може негативно да влијае на вашата врска, дајте ѝ време. Прво запознајте го нејзиниот нов партнер, па дури потоа размислете да ги споделите вашите чувства. Ве молиме имајте предвид дека врската е премногу нова за да се оцени воопшто.

2. „Дали си среќна?“

Наместо директно да ја критикувате пријателката, подобро е да ја прашате дали е среќна и задоволна. Со искрен разговор ќе дојдете до најдоброто решение, а таа ќе добие впечаток дека сте грижливи, а не љубоморни.

3. Запрашајте се кои се навистина вашите намери

Ако сте загрижени за вашата врска, можеби треба да и дозволите да ве стави на втор план некое време. Од друга страна, ако сте загрижени за нејзината безбедност – тогаш треба веднаш да реагирате, без оглед на исходот на ситуацијата.

фото:Freepik

To top