Живот и стил

Празнична плетенка од овошје и орев

Празнична плетенка од овошје и орев

Овој празничен колач е вистинско уживање кое ќе ги воодушеви сите љубители на слатките. Богат е со сушено овошје, јаткасти плодови и желе бонбони.

Колачот е совршен за свечени пригоди. Мекото пенесто тесто, полно со вкус и убавиот изглед го прават неодолив. Искористете ги овие празнични денови и израдувајте ги вашите најблиски со овој специјалитет.

Состојки:
500 гр универзално брашно
15 g свеж квасец
100 мл млеко
1 лажичка шеќер
2 јајца
2 жолчки
100 мл масло или стопен путер
50 гр суво грозје
50 гр суви кајсии
50 гр суви брусница
50 гр сечкани ореви
50 гр желе бонбони во различни бои

Во помал сад издробете го квасецот во топло млеко. Додадете шеќер и оставете го да отстои додека не стане пенеста. Во голем сад изматете ги јајцата и жолчките. Додадете ја смесата од активираниот квасец, маслото и ренданата кора од портокал. Постепено додавајте го брашното во влажните состојки и месете додека не се формира мазно тесто. Тестото ставете го во подмачкан сад, покријте го со влажна крпа и оставете го на топло место додека не се удвои. Откако тестото ќе нарасне, развлечете го во правоаголник со дебелина од околу 1 см. Расфрлете ги суво грозје, кајсии, брусница, ореви и захаросани плодови преку тестото.

Формирајте ја плетенката, свиткајте го тестото во долг ролат. Ролатот пресечете го на половина по должина, оставајќи мал дел на крајот неисечен. Испреплетете ги двете половини заедно, набивајќи го несечениот крај одоздола.

Второ нараснување, плетеното тесто ставете го во подмачкана тава за печење, покријте го со влажна крпа и оставете го да нарасне уште 15 минути. Загрејте ја рерната на 180°C (350°F). Намачкајте го тестото со жолчка од јајце и печете 45 минути или додека не порумени. Оставете го лебот целосно да се излади на решетка пред да го исечете и послужите.

фото: YouTube/Bakina kuhinja

To top