Живот и стил

Посен чизкејк Не заостанува ни малку зад оригиналот, туку кремаст и неодолив

Посен чизкејк Не заостанува ни малку зад оригиналот, туку кремаст и неодолив

Оваа торта, омилена на многумина, можете да ја направите дури и во деновите на постот.

За кората:

300 гр посен, мелен бисквит
125 гр маргарин
150 мл сок од портокал

За белиот фил:

500 мл билна слатка павлака
250 гр маргарин
20 гр желатин
100 ml вода

За филот со овошје:

800 гр малини
10 лажици шеќер
20 гр желатин
100 ml вода

Подготовка:

Во сад ставете ги мелените бисквити и растопениот маргарин и измешајте.

Истурете го сокот и мешајте додека смесата не стане компактна.

Ставете ја во плехот со прстен подготвената смеса и израмнете ја.

Посебно со миксер се мати растителната слатка павлака, па се додава маргаринот и се мати убаво.

Желатинот се раствора во вода, па се вари 2 минути.

Потоа се трга од оган и се остава да се излади 2 минути.

Постепено додавајте го во садот со слатката павлака и маргарин, притоа постојано матејќи.

Потоа, врз кората нанесете го белиот фил. Во тенџере ставете малини и шеќер и измешајте.

Растворете го желатинот во водата, па истурете го и измешајте. Варете додека не се згусне.

Кога ќе се излади, нанесете го врз белиот фил. Оставете во фрижидер да се излади и стегне.

Потоа извадете го прстенот и исечете го чизкејкот на парчиња.

Добар апетит!

фото: Free Pick

To top