Љубов и секс

Пасивно-агресивни фрази кои ги користиме: За некои не сме ни свесни

Пасивно-агресивни фрази кои ги користиме: За некои не сме ни свесни

Пасивно-агресивното однесување се јавува често во секојдневните интеракции, но што точно значи да се биде „пасивно-агресивен“?

– Ова е кога на индиректен (или пасивен) начин ги изразувате негативните емоции, како лутина или непријателство – објасни за Huff Post клиничкиот психолог од Лос Анџелес, Рајан Хаус.

Иако сите ние одвреме-навреме се впуштаме во пасивно-агресивно однесување, овој тип на комуникација е почест кај луѓето кои избегнуваат конфликти, како и кај оние на кои им недостасува самопочит.

Да се ​​биде пасивно-агресивен често подразбира желба да се избегне конфликт лице в лице.

Психолозите идентификуваа некои од најчестите пасивно-агресивни фрази:

„Добро за тебе“

Иако оваа изјава може да се користи за да се изрази вистинска среќа за успехот на друга личност, таа често се користи пасивно агресивно. Тоа може да биде завист или незадоволство што демне под површината, а понекогаш тоа е изјава за неправедноста на ситуацијата.

„Жал ми е што се чувствуваш така“

На почетокот ова може да звучи како искрено извинување затоа што се користат зборовите „Жал ми е“. Но, кога ќе ги додадете зборовите „така се чувствувате“, станува пасивно-агресивен начин да ја префрлите вината на чувствата на другата личност, наместо да ја преземете одговорноста за повредата што сте ја предизвикале.

“Добро е”

Друг вообичаен пасивно-агресивен потег: тврдење дека „сè е во ред“ кога навистина сте вознемирени поради нешто.

“Како и да е”

Овој коментар обично се појавува откако сте направиле неколку неуспешни обиди да го објасните вашето гледиште.

“Ако ти така велиш”

Со давањето на оваа изјава, вие комуницирате дека не сакате да го продолжите разговорот, па дури и ако личноста го сака, вие навистина немате никаков интерес или вложување во она што е кажано. Наместо тоа, имајте отворен ум и сметајте ги другите мислења и мисли исто толку вредни како вашите.

„Ти си премногу чувствителен“

Кажувањето некому дека е „премногу чувствително“ ги поништува повредените чувства на другата личност и суптилно ја префрла вината врз нив за емотивна реакција на нешто што сте го направиле.

извор:popara.mk
фото:Freepik

To top