Живот и стил

Ова овошје и зеленчук не треба да се чува во фрижидер: Ќе го намали нивниот рок на траење и квалитет

Ова овошје и зеленчук не треба да се чува во фрижидер: Ќе го намали нивниот рок на траење и квалитет

Не се препорачува одредени овошја и зеленчуци да се чуваат во фрижидер, бидејќи тоа ќе го намали рокот на траење и целосниот квалитет на вашата храна.

Имено, доматите се едно од најомилените летни овошја, неопходна состојка во салати, сосови, супи и летни сендвичи, а најчестата грешка е складирањето на доматите во фрижидер.
Експертите предупредуваат дека ниската температура на фрижидерот ја нарушува не само текстурата на доматите, туку и нивниот препознатлив, полн вкус. Студот ги забавува хемиските процеси одговорни за развојот на аромите, правејќи ги доматите безвкусни и водени.

Идеалното место за складирање на домати е кујнската работна површина, на собна температура. Потребно е да се осигурате дека не се премногу блиску до шпоретот, рерната и другите извори на топлина, бидејќи тоа може да го забрза процесот на расипување.

Покрај локацијата, важен е и начинот на кој се наредени. Наместо да ги натрупувате во длабок сад, подобро е да ги распоредите во плиток, бидејќи на тој начин воздухот ќе циркулира слободно меѓу овошјата, а во исто време ќе го намалите ризикот од оштетување на чувствителната кожа. Преклопувањето на доматите може да предизвика притисок и рано расипување.

Еден од дополнителните совети на експертите е да го исчистите доматот, доколку е купен со стеблото, и да го поставите наопаку, односно делот каде што било стеблото да биде свртен надолу. Тој дел е најчувствителен на расипување и бактерии. Ако е свртен надолу и допира чиста, сува површина, ризикот од контаминација и губење на влага е значително намален. Покрај тоа, важно е доматите да не се чуваат до овошје како што се банани и јаболка, бидејќи тие ослободуваат етилен, гас што го забрзува зреењето и може да доведе до побрзо расипување на чувствителните овошја како што се доматите.

Ако станува збор за целосно зрел домат што не планирате веднаш да го консумирате, можете да го ставите во фрижидер некое време. Клучот е да ги оставите доматите на собна температура најмалку половина час пред јадење, за да се врати изгубената арома и сочност.

Покрај тоа, многу други намирници траат подобро на собна температура, а нивното складирање во фрижидер може да го уништи нивниот вкус и текстура. Едно од најпознатите овошја што често погрешно се става во фрижидер е авокадото. Иако може да изгледа како овошје што треба да се чува во фрижидер, студената температура го забавува процесот на неговото зреење. Најдобро е авокадото да се чува на собна температура додека не омекне. Кога ќе ја достигне посакуваната зрелост, потоа можете да го ставите во фрижидер за да го одржите свеж подолго.

Бананите се исто така овошје кое не сака студ. Фрижидерот ја потемнува кората и ја менува нејзината текстура, поради што се препорачува да се чува на собна температура.

фото:Freepik
извор:popara.mk

To top