Маслото за готвење изгледа како едноставна состојка, сè додека не почнеме да ги споредуваме различните типови. Земете ги, на пример, маслиновото и кокосовото масло.
И двете масла имаат свои обожаватели и репутација како здрава храна, но нивните својства, вкус и ефекти врз телото значително се разликуваат.
Едното е совршено за салати и медитерански јадења, другото дава тропски допир. Маслиновото масло е познато по своето благотворно дејство врз срцето, додека кокосовото масло често е доведено во прашање поради високата содржина на заситени масти.
Нутриционистката Лиси Лакатос од тимот на The Nutrition Twins потсетува:
„Сите масти имаат многу калории, па затоа умереноста и контролата на порциите се клучни, лажичка кокос или малку маслиново масло е доволно за да се добијат придобивките без вишок калории. Накратко: обете масла можат да имаат место во здравата исхрана и да помогнат во намалувањето на воспалението, но важно е да се знае кое е подобро за секојдневна употреба.“
Маслиново масло – златен стандард на здравјето
Маслиновото масло се добива со пресување на плодови од маслинки и е основна состојка на секоја медитеранска кујна. Според USDA, една лажица екстра девствено маслиново масло содржи:
119 калории
13,5 г масти, од кои:
1,9 г заситени
9,8 г мононезаситени
1,4 г полинезаситени
Повеќето масти во маслиновото масло се мононезаситени, за кои е докажано дека придонесуваат за здравјето на срцето и ги намалуваат воспалителните процеси во телото. Покрај тоа, богато е со антиоксиданси како што се витамин Е и полифеноли, кои ги штитат клетките од оштетување.
Маслиновото масло е исклучително разновидно, може да се користи за пржење, печење, преливи и маринади, а исто така додава суптилен, пријатен вкус на јадењата. Неговата арома варира од благи и путерести до изразени овошни и зачинети тонови.
Кокосово масло – тропски вкус со ограничување
Кокосовото масло се добива од месото на зрели кокосови ореви и има сосема различен вкус и состав од маслиновото масло. Според USDA, една лажица содржи:
121 калории
13,5 г масти, од кои:
11,2 г заситени
0,8 г мононезаситени
0,2 г полинезаситени
Така, повеќе од 80% од мастите во кокосовото масло се заситени, што е главната причина за дебатата меѓу експертите. Од друга страна, тоа содржи и средноверижни триглицериди (MCT), кои можат да ја зголемат енергијата и да го забрзаат метаболизмот.
Според студија објавена во The Journal of Nutritional Biochemistry, девственото кокосово масло може да го намали воспалението кај животните, но истражувањата врз луѓето се сè уште ограничени.
Кокосовото масло е одличен избор за колачи, кари и јадења со азиски вкусови, каде што неговата блага сладост и егзотична арома доаѓаат до израз. Сепак, поради високата содржина на заситени масти, експертите препорачуваат да се користи умерено.
Кое масло е подобро за здравјето?
Ако барате масло за секојдневна употреба кое е здраво, разновидно и добро за срцето – маслиновото масло е подобар избор. Содржи повеќе антиинфламаторни соединенија, како што се мононезаситени масти, полифеноли и олеокантал, за кои е докажано дека ги штитат крвните садови и го намалуваат ризикот од хронични заболувања.
Кокосовото масло има и антиинфламаторни својства благодарение на лауринската киселина, но неговите придобивки за здравјето на срцето не се доволно потврдени кај луѓето.
„Кокосовото масло може да биде дел од здравата исхрана, но поради високата содржина на заситени масти, треба да се користи повремено, а не секојдневно“, објаснува Лакатос.
Маслиновото масло е ваш сигурен сојузник за секој ден – благо, здраво и лесно прилагодливо во секоја кујна. Кокосовото масло, од друга страна, треба да остане ваш посебен зачин за ароматични и слатки јадења.
Заедно тие прават совршено дуо во кујната: едното за секојдневно здравје, другото за посебен вкус.
извор:popara.mk
фото:Freepik







