Живот и стил

Колку често всушност треба да ги перете кујнските крпи?

Колку често всушност треба да ги перете кујнските крпи?

Освен бришењето садови, многу луѓе користат крпи за миење садови за да ги избришат рацете и работните површини, а потоа ги оставаат на стол, радијатор или слично место во кујната. Но, колку време е потребно додека повторно не треба да се перат во машината за перење?

Иако често изгледа чиста, кујната, а со тоа и крпите што ги користиме во неа, може да биде плодна почва за бактерии. Според микробиологот Џејсон Тетро, ​​крпите за миење садови се контаминирани со сите различни бактерии, вируси и габи што се наоѓаат во кујната.

Тие растат на крпите за миење садови затоа што содржат микроскопски парчиња остатоци од храна. Едноставно кажано, остатоците од храна што завршуваат на крпите за миење садови се храна за микроби, особено ако крпата е влажна долго време.

Што точно завршува на вашите крпи зависи од тоа како ги користите и чистите. Крпите за миење садови ќе акумулираат микроорганизми со текот на времето, а обемот на ова ќе зависи од тоа како се користат (видовите површини и храна со кои се среќаваат наспроти само вода и како се сушат).

Во тој поглед, колку често ги миете крпите за садови зависи од тоа како ги користите.

„За постојано подготвување храна, чистење и перење, најдобро е да ги менувате на секои неколку дена. Ако се таму само за да ги сушат рацете и можеби да мијат садови, тогаш можат да траат околу седум дена“, рече микробиологот Тетро.

Се препорачува крпите за садови да се перат одделно од другите алишта за да можете да користите топла вода, детергент и евентуално белило за да ги убиете бактериите. Завршете го сушењето на висока температура за да ги убиете сите преостанати микроорганизми.

фото:Freepik
извор:попара.мк

To top