Д-р Саураб Сети од Калифорнија предупреди дека пластичните шишиња содржат високо токсични нанопластики кои остануваат во телото и се поврзани со сериозни болести и стерилитет.
Тој укажа на истражувањето кое покажа дека просечното шише вода што се продава во САД содржи 240.000 од овие честички.
Во видеото што го објави на TikTok, гастроентерологот рече да престане да користи пластични шишиња со вода. „Овие честички можат да навлезат во човечките клетки и да влезат во крвотокот и главните органи.
Д-р Сети рекол дека пиењето од пластично шише во текот на топлите денови е најштетно, пренесува Данас.
„Топлината ќе предизвика уште повеќе микропластика да се ослободи во вашето шише со вода“, рече докторот.
Многу корисници на TikTok истакнаа дека водата од чешма содржи и штетни токсини поврзани со здравствени проблеми.
Кога станува збор за шишиња со вода, се смета дека малите парчиња пластика завршуваат во производите како нуспроизвод за време на процесот на производство.
„Во однос на нивото на микропластика, водата од чешма е добра опција за пиење. Други студии открија дека нивоата на микропластика се многу пониски од флашираната вода“, вели професорот Беижан Јан, хемичар од Универзитетот Колумбија.
Студијата објавена во 2023 година користела биолошки модели и биомаркери за да ги утврди токсичните ефекти на наночестичките кога се консумираат. Британските истражувачи открија дека молекулите можат да предизвикаат клеточна смрт, да произведат оксидативен стрес, да ја оштетат ДНК и да предизвикаат воспалителни реакции – процеси поврзани со формирање на тумор.
Други студии открија дека изложеноста на фини честички може да предизвика големи вродени дефекти кои го оштетуваат срцето. Сепак, ефектите врз луѓето се засноваат на лабораториски студии и тестови на животни без директни докази.
Управата за храна и лекови (ФДА) за Дејли Меил изјави дека е премногу рано за паника за флаширана вода. Портпаролот рече дека агенцијата не знае за какви било научни докази за поддршка на загриженоста на потрошувачите за потенцијалните нивоа на микропластична или нанопластична контаминација во храната, вклучително и флаширана вода.
извор:popara.mk
фото:Freepik