Љубов и секс

Дали тој го контролира вашиот живот?

Дали тој го контролира вашиот живот?

Постои тенка линија помеѓу партнерот кој се однесува заштнички кон вас и оној кој е доминантен и ја презема контролата над вашиот живот, без вие дури да бидете свесни за тоа… Ова се знаците дека сте во врска со манипулатор, препознајте ги на време!

„Иако жените можат да бидат посесивни, мажите поверојатно ќе станат насилни ако почувствуваат дека нивниот љубовен живот е во опасност“, рече д-р Луен Бризендин, професор по клиничка психологија на Универзитетот во Калифорнија.

Проблемот обично започнува со нежни предупредувања, по некое време се претвора во контрола, а партнерот може да стане насилен. И сè се случува многу перфидно.

Вака мажот ве манипулира: на пример, тој може да открие кои се вашите слаби точки, така што кога ќе ве фати во момент на слабост, да се постави како најубавата личност на Светот и да ве увери дека сите се против вас, а само тој ве штити. Важно е тој да ве изолира, за да можете потполно да се потпрете на него. Тој често ќе ги оцрни членовите на вашето семејство или пријатели, само за да ве оддалечи од нив.

Кога ќе сфатите дека тој всушност е негативец, веќе е доцна. Сепак, постојат суптилни знаци кои предупредуваат дека ова е типот на личност. Првото и најсомнително е дека тој постојано душка околу вас, прислушкувајќи ги вашите разговори или ве испрашува за списокот на телефонски повици и ве замолува да објасните кој број сте го повикале.

Сомнително е и ако тој постојано набљудува како се однесувате во општеството, па затоа често ве обвинува дека флертувате со сите што се смееле на вашата шега. Ако некој се обиде да ви се додворува, ќе рече: „Така ти реков“, како да е твоја вина. Тој постојано ве обвинува, дури и кога ќе застанете да разговарате со пријател од детството.

Тој исто така се обидува емоционално да ве ослаби и можно е да почувствувате дека сте подготвени да попуштите и да престанете да се дружите со луѓето што ги сакате само за да не го вознемири тоа. Но, не дозволувајте тоа да се случи, бидејќи така тој го добива токму она што го сака – целосна контрола над вашиот живот.

Исто така, треба да бидете претпазливи ако тој не ви дозволува да работите сами, под изговор да ве заштити. Не е нормално за него да очекува твојот живот постојано да се врти околу него. Особено ако тој бара да сте секогаш достапни за него, па затоа очекува да разговарате со него кога тој сака, дури и ако сте со пријателите во тој момент.

Внимавајте на болна љубомора, драматизација затоа што не го сакате онолку колку што тој ве сака вас, како и секогаш да ве тера да се предомислите за нешто затоа што тој е оној кој е во право.

Еве ги знаците дека мажот ве манипулира:

Колку е полошо за вас, толку подобро за него

Можеби сè уште не сте го сфатиле тоа, но колку повеќе ви е непријатно во друштво на другите, тој е посреќен и повеќе се чувствува сакан. Тој е твојот човек за сè: тој сака да трчаш по него со проблем, без оглед дали може да ти помогне или не. Ако повикате некој друг, тој ќе биде бесен.

Сѐ што прави ве збунува

Час е грижлив, па лут затоа што не е по негово и се убедувате дека треба да ја игнорирате неговата страна затоа што тој сè уште „ве сака“ многу.

Или си со него, или си виновна

Можеби тој нема да го каже тоа, но ако одлучите да поминете време со некој друг, тој ќе направи да се чувствувате лошо затоа што го „игнорирате“. Тој се однесува како да е сосема нормално да му припаѓате целосно. И колку повеќе се обидувате да се борите за вашиот простор, толку поочајно се обидува да ве фати.

Емоционална манипулација

Ако вашиот партнер, член на семејството или друга блиска личност е некој кога се чувствувате лошо, се плашите да го прашате или да кажете нешто, а камоли да му се спротивставите бидејќи никогаш не знаете како ќе реагира, тоа може да биде емотивно на насилникот.

Таквата личност, без никаква причина, ќе ви одржи предавање на кое ќе ги наведе сите ваши недостатоци и ќе заклучи дека нема помош за вас затоа што сте изгубена кауза, глупави да разберете нешто или сте неспособни. Ја уништува вашата самодоверба.

Можно е тој да ви „набива“ на нос со луѓе кои се позгодни или поуспешни од вас, и ако некогаш се обидете да одолеете на таквото однесување и одлучите да го напуштите, тој најверојатно ќе падне на колена и ќе се извини за да ја добие вашата љубов.

Сепак, сето ова ќе трае само до првата следна можност за ново емотивно злоставување.

фото:Freepi
извор:popara.mk

To top