Живот и стил

3 причини зошто вашата мачка не сака вода: Имаат страв

3 причини зошто вашата мачка не сака вода: Имаат страв

Според Cats.com, многу мачки се плашат од вода или капење, но никој не може точно да ја одреди причината. Но, ветеринарите истакнуваат дека има некои идеи кои објаснуваат зошто мразат вода.

Вашата мачка потекнува од пустински диви мачки

Ова би значело дека тие никогаш не развиле природен интерес или искуство со водата. Една статија објавена од Канадското ветеринарно медицинско здружение сугерира дека потеклото на мачките може да игра улога во нивната аверзија кон вода. Дивите предци на вашата мачка еволуирале во сушни клими каде што имало малку вода и тие немаат толку големо искуство со вода.

Крзното на вашата мачка станува тешко и непријатно кога е влажно

Крзното на мачката не е исто што и кучешката коса. Не е ниту мрсно ниту водоотпорно. Кога ќе ја капете, вашата мачка веројатно ќе се чувствува непријатно и ранливо. Експертите истакнуваат дека таа се чувствува како да носи влажно ќебе на рамениците додека крзното не се исуши. Покрај тоа, влажното крзно брзо ја намалува температурата на телото на мачката.

Капењето ја нарушува природната рутина на негување на вашата мачка

Вашата мачка веројатно троши часови секој ден средувајќи се. Не само што лижењето ја одржува вашата мачка чиста, туку и ги одржува чисти нивното крзно и мирисот. Кога ќе ја ставите вашата мачка во вода, дел од природниот мирис исчезнува, заменувајќи го со друг мирис.

По излегувањето од водата, повеќето мачки веднаш одат на работа средувајќи се, постојано лижејќи се за да го вратат својот нормален мирис и изглед на крзното.

извор: Попара

To top