Љубов и секс

Заљубени сте или само чувствувате силна сексуална привлечност?

Заљубени сте или само чувствувате силна сексуална привлечност?

Како да знаеме дали она што го чувствуваме е навистина љубов?

Љубовта и сексуалната привлечност имаат заеднички карактеристики: и двете се силни емоции, можеме да доживееме и сексуална привлечност кон луѓето што ги сакаме. Сепак, тоа можеме да го почувствуваме и кон луѓето кои не ги сакаме. Додека крајната цел на сексуалната привлечност е сексот, љубовта е ориентирана кон одржување на врските, одржување на силна врска дефинирана со интимност и заеднички живот.

Еве уште неколку клучни разлики помеѓу љубовта и страста:

• Љубовта ја исполнува нашата потреба за поддршка. Во културна смисла, ние често ги поврзуваме сексуалната привлечност и љубовта, но има добра причина да се сомневаме дека всушност постојат три различни мотивациони системи. Страста може да биде двигател што ја поттикнува нашата потрага по врски, привлечноста може да ни помогне да направиме разлика помеѓу повеќе или помалку посакуваните партнери, а љубовта може да биде она што нѐ држи во близина и што нѐ поттикнува да се грижиме за другите. Љубовта е особено важна кога сме тажни, исплашени или ни треба поддршка на друг начин.

• Љубовта поттикува на искреност. Кога се чувствуваме сигурни во нашите односи – знаеме дека некој нѐ сака и ќе биде тука за нас – постапуваме поавтентично. Ако преиспитуваме нечија доверба, се плашиме дека ќе нѐ напушти или ако мислиме дека можеби нема да биде тука кога ќе ни треба, повеќе сме склони кон лажење или залажување. Со други зборови, чувството на сигурна љубов во врската ја зголемува автентичноста. Малку е веројатно дека само сексуалната привлечност ќе го поттикне истиот степен на автентичност и искреност.

• Љубовта нè прави поподготвени да се жртвуваме. Жртвувањето не е забавно: тоа вклучува откажување од нешто драгоцено (на пр. време, пари) и може да има висока цена. Во односите, подготвеноста за жртвување е поврзана со повисоки нивоа на посветеност и инвестиции во врската. Овој вид на врска е послична на љубов отколку сексуалната привлечност; покажувањето планови за иднината и грижа за некого и ставање приоритет на нивните потреби пред сопствените.

• Љубовта ги менува ефектите на сексот. Сексот може да ја подобри благосостојбата, но оваа врска е најсилна во љубовен контекст. Врската помеѓу зачестеноста на сексот и важните индикатори за благосостојба (на пр. задоволство од животот, позитивни емоции/расположенија) делумно зависи од преференциите. Наклонетоста е повеќе ориентирана кон љубовта отколку кон чистата страст.

• Љубовта е постојана. Чувството на сексуална привлечност може доста брзо да „згасне“, но љубовта е друга приказна. Од еволутивна гледна точка, романтичната љубов не е емоција: таа е нагон, моќен, жилав нагон. Романтичната љубов го засилува нашето внимание и не се откажува лесно. Научниците ја разбираат моќта на романтичната љубов како заснована на системот за наградување во мозокот. Доживувањето на љубовта е длабоко задоволувачко на биолошко ниво. Поврзаното ослободување на допамин ја интензивира потрагата по романтична љубов, што може да ја одрази нејзината улога во репродуктивниот успех.

Еден од предизвиците за разликување на љубовта од сексуалната привлечност е тоа што понекогаш сексуалната привлечност е почеток на љубовта, нејзина почетна точка. Навистина, сексуалната привлечност може да ги подготви луѓето за идејата да започнат романтична врска. Сексуалните мисли можат да ја зголемат отвореноста на луѓето да ги споделат своите чувства, да се жртвуваат, да сакаат интимност и да се вклучат во грижлива комуникација. Предизвикот е да одлучите дали вашата динамика завршува со сексуална привлечност или дали и двајцата верувате дека делите слични цели, сакате отворена комуникација и сакате да го интегрирате вашиот заеднички живот. Овие карактеристики ориентирани кон иднината сугерираат дека имате основа за долготрајна врска.

фото:Freepik

To top