Живот и стил

Сос од печурки: Оди со месо и риба, а се прави брзо и лесно

Сос од печурки: Оди со месо и риба, а се прави брзо и лесно

На загреано масло пропржете ситно сечкан кромид, па додајте измиени и исчистени печурки, сол и бибер. Се покрива со топла вода и се динста во покриена тава додека не омекнат печурките. Посебно измешајте ги брашното, павлаката и ситно сечканиот магдонос, па прелијте ги печурките и продолжете да динстате уште 5 минути.

Ви треба:

250 гр свежи печурки
50 брашно
1 чаша кисела павлака
1 главица кромид
1 лажица масло
лист од магдонос
мелен пипер
сол

Подготовка:

На загреано масло пропржете ситно сечкан кромид, па додајте измиени и исчистени печурки, сол и бибер. Се покрива со топла вода и се динста во покриена тава додека не омекнат печурките. Посебно измешајте ги брашното, павлаката и ситно сечканиот магдонос, па прелијте ги печурките и продолжете да динстате уште 5 минути.

фото:Freepik

To top