Живот и стил

Пица со тиква: Есенска варијанта на омиленото италијанско јадење

Пица со тиква: Есенска варијанта на омиленото италијанско јадење

Потребно е:

300 гр брашно
половина коцка квасец
3 супени лажици маслиново масло

Додатоци:

300 гр тиква
200 гр пченка
200 гр салама
150 гр кравјо сирење
150 гр рендано сирење
1 главица кромид
1 лажица маслиново масло
сос од домати
мајчина душица

Подготовка:

Загрејте ја рерната на 220 степени. Во сад измешајте го брашното со квасецот.

Измешајте го маслото и солта со 150 мл топла вода и додадете ги во брашното и квасецот.

Замесете тесто од смесата, па оставете го да отстои еден час.

Расукајте го тестото на набрашнета работна површина и префрлете го во плех обложен со хартија за печење.

Посипете со прстофат мајчина душица и прелијте со сосот од домати.

Додадете ги другите состојки: тиква, пченка, салама, кравјо сирење и кромид.

Печете ја пицата околу 20 минути, во рерна загреана на 220 степени.

Добар апетит!

фото:Freepik

To top