Љубов и секс

Колку време им е потребно на луѓето да се опорават од скршеното срце?

Колку време им е потребно на луѓето да се опорават од скршеното срце?

Одредени чувства одат заедно со скршеното срце – збунетост, лутина и тага. Меѓутоа, ако вашата ниска самодоверба ве натера постојано да се обвинувате и омаловажувате себеси, преболувањето на раскинувањето станува уште потешко и вашето „заздравување“ ќе биде бавно.

Кога срцето ви е скршено, се чувствувате безвредно, што ве наведува да се држите за она што повеќе не е достапно и/или здраво. Иронично, проценувањето колку долго ќе трае вашата лоша состојба по раскинувањето зависи, до одреден степен, од вашата самодоверба.

Студијата објавена во Journal of Positive Psychology покажа дека на 71% од 155 млади возрасни им биле потребни околу 11 недели за да видат позитивни промени. До крајот на три месеци, испитаниците можеле да ги видат позитивните аспекти на нивните раскинувања. Тие исто така чувствувале дека созреале и станале повеќе насочени кон целта – позитивни промени по раскинувањето.

Разумно е да се очекува дека „закрепнувањето“ на вашата ниска самодоверба по раскинувањето може да потрае барем неколку недели. Сепак, факторите што влијаат на таа временска рамка зависат од вас и од врската што штотуку завршила.

Друга студија покажа дека жените, Афроамериканците и хетеросексуалците имале повеќе позитивни резултати и побрзо закрепнувале од скршеното срце. Сепак, луѓето кои го иницирале раскинувањето имале најдобри резултати.

Извор: Кајгана

To top