Љубов и секс

Како да престанете да сакате некој што не можете да го имате?

Како да престанете да сакате некој што не можете да го имате?

Да сакаш некој со кого не можеш да имаш или да бидеш може да биде едно од најтешките искуства…

Љубовта е едно од најсилните чувства што човек може да ги доживее, но понекогаш може да биде исполнета со тага и болка, особено кога сакаме некој со кој не можеме да бидеме или кога нашата љубов не е возвратена. Ова искуство, колку и да е тешко, е универзален и неизбежен дел од човековото постоење.

 

Невозвратената љубов може да не научи многу за себе, за нашата способност да сакаме безусловно и за силата на нашата емоционална издржливост. Додека болката е присутна, постои и можност за личен раст и подлабоко разбирање на љубовта како концепт. Во овие моменти, важно е да ја препознаеме вредноста на сопствените чувства и да најдеме начин да се справиме со разочарувањето, а во исто време да оставиме простор за надеж и идна љубов што можеби не чека.

 

Без разлика дали тоа е поради невозвратени чувства, далечина, време или други околности, болката од неостварената љубов е универзална. Справувањето со оваа „состојба“ бара трпение, самосочувство и практични стратегии кои ќе ви помогнат да продолжите понатаму.

Дозволи си да тагуваш

 

Првиот чекор во надминување на невозвратената љубов е да ги прифатите вашите чувства без осудување. Негирањето или потиснувањето на емоциите може да го продолжи вашето страдање и да ви го отежне заздравувањето. Признајте дека она што го доживувате е болно и дека е во ред да се чувствувате тажни, лути или разочарани. Водењето дневник на вашите чувства ќе ви овозможи да ги истражите вашите емоции во безбеден, приватен простор. Или, разговарајте со некој на кој му верувате – споделувањето на вашите чувства со пријател може да обезбеди поддршка и да ви помогне да се чувствувате помалку изолирани. Плачете ако ви треба и запомнете дека тагата е природен дел од лекувањето.

Создадете далечина и поставете граници

 

 

Создавањето физичка и емоционална дистанца од личноста со која не можете да бидете е клучна за вашиот процес на заздравување. Ова може да значи привремено ограничување или прекинување на контактот. Постојаното следење на нивните профили на социјалните мрежи може повторно да ги отвори раните и да го забави вашиот напредок. Размислете привремено да не ги следите или да ги исклучите известувањата. Ако редовно комуницирате со оваа личност, поставете граници за да ја заштитите вашата емоционална благосостојба. Ова може да значи ограничување на разговорите на неутрални теми или намалување на зачестеноста на интеракциите. Наместо тоа, пополнете го вашето време со активности кои ви носат радост и задоволство.

фокусирај на личниот раст

 

Префрлањето на вашиот фокус од недостижна врска кон грижа за себе и личен раст може да биде зајакнување и исцелување. Физичката активност може да го подобри вашето расположение и да помогне во управувањето со стресот. Најдете рутина за вежбање во која уживате, без разлика дали тоа е трчање, јога или танцување. Практиките за внимателност може да ви помогнат да останете приземјени и да го намалите интензитетот на негативните емоции. Размислете да вклучите медитација или длабоко дишење во вашата дневна рутина. Насочете ја вашата енергија кон остварување на вашите лични цели. Без разлика дали станува збор за унапредување на вашата кариера, учење на нова вештина или патување, поставувањето и работењето кон цели може да ви даде чувство за цел и насока.

 

Побарај професионална помош

 

Понекогаш, болката од невозвратена љубов може да биде преголема за нас. Барањето стручна помош од терапевт или советник може да ви ги даде потребните алатки и поддршка за да ги обработите вашите емоции и да продолжите понатаму Терапевтот може да ви помогне да ги истражите подлабоките причини за вашите чувства, да развиете стратегии за справување и да работите низ болката во структурирана форма. начин. Приклучувањето на група за поддршка може да ве поврзе со други кои минуваат низ слични борби. Споделувањето искуства и слушањето на другите може да обезбеди удобност и потврда. Книгите, подкастите и онлајн ресурсите за врските и емоционалното заздравување можат да понудат вредни увиди и стратегии за справување со невозвратените чувства.

Извор: Попара
To top