Живот и стил

Недостатокот на витамин Б12 може да доведе до сериозни здравствени последици

Недостатокот на витамин Б12 може да доведе до сериозни здравствени последици

Недостатокот на витамин Б12 може да доведе до сериозни здравствени последици, а одредени симптоми укажуваат на негов недостаток.

Телото не произведува витамин Б12. Но, тоа е неопходно за формирање на ДНК и производство на клеточна енергија. Покрај тоа, Б12 е важен за кардиоваскуларната функција. Витаминот Б12 може да се добие од храна или додатоци во исхраната.

Витаминот Б12 растворлив во вода е вклучен во голем број клучни функции на телото, а недостатокот може да има сериозни здравствени последици. Постојат неколку опции за добивање Б12, како што е земање додатоци во исхраната.

Кои се симптомите и последиците од недостаток на витамин Б12, како и неговите извори?

Придобивки, недостаток и извори на витамин Б12

Витаминот Б12 е важен за синтезата на ДНК и производството на енергија во клетките (ако синтезата на ДНК е нарушена, клетките се оштетени). Покрај тоа, витаминот Б12 е неопходен за невролошки и кардиоваскуларни функции, како и за формирање на крвни зрнца.

Врската помеѓу витаминот Б12 и работата на срцето се остварува преку хомоцистеин (ова е аминокиселина која се разложува со витамините Б за понатамошни реакции во организмот. Зголеменото ниво на хомоцистеин предизвикува ризик од кардиоваскуларни заболувања. И недостатокот на витамин Б12 е токму поврзан со зголемување на концентрацијата на хомоцистеин.Дури и мал недостаток на витамин Б12 ги загрозува не само неврокогнитивните проблеми.

Фактори на недостаток на витамин Б12:

-Гастричен бајпас,
-Бактерии H. pylori,
-Неухранетост / малапсорпција,
-Пернициозна анемија,
-Вегетаријанска, веганска исхрана.

Знаци на недостаток на витамин Б12:

-Вртоглавица,
-Замор,
-Депресија,
-Промени во расположението.

Недостатокот на витамин Б12 влијае на системите на телото, што се манифестира како:

-Анемија, леукопенија, тромбоцитопенија,
-Замор за време на вежбање (забрзано чукање на срцето, бледа кожа).
-Пигментација, жолтица, витилиго,
-Ментални состојби (раздразливост, оштетување на меморијата, психоза).

Производи кои содржат Б12

Витаминот Б12 не се синтетизира во телото. Затоа е важно да се добива преку храна или додатоци во исхраната.

Храна со висока концентрација на витамин Б12:

-Јајца,
-Риба (сардини, скуша, пастрмка, лосос),
-Месо (говедско),
-Говедски црн дроб
-Млеко и млечни производи (сирење, урда),
-Школки
Растителни извори на витамин Б12:

-Житарки
-Хранлив квасец,
-Алги (спирулина).

Ризични групи:

Вегетаријанци. Вегетаријанската/веганската исхрана ја зголемува веројатноста за дефицит на витамин Б12, што се спротивставува на придобивките од вегетаријанската исхрана за спречување на кардиоваскуларни болести.

Следната ризична група за дефицит на витамин Б12 се постарите лица поради проблеми со малапсорпција (нарушена апсорпција на есенцијални материи поради дефекти во варењето, апсорпцијата и породувањето).

Ниското ниво на витамин Б12 може негативно да влијае на вашето здравје. Правилно формулирана диета и/или додатоци во исхраната може да помогнат да се поправи недостатокот на витамин Б12.

фото:Freepik

To top