Живот и стил

Посни кифлички: Брзи и воздушести, а ќе бидат одлични кога ќе се оладат

Посни кифлички: Брзи и воздушести, а ќе бидат одлични кога ќе се оладат

Потребни состојки:

800 г брашно
1 кесичка сув квасец
500 мл млака вода
100 мл масло
1 лажица шеќер
1 лажичка сол
сусам или ким за посипување (по желба)
малку масло за премачкување

Подготовка:

Загрејте ја рерната на 200 степени. Растворете го квасецот во млака вода со шеќер, па оставете го 10 минути да се активира.

Во голем сад измешајте го брашното и солта, па додадете ја смесата од масло и квасец. Замесете мазно и еластично тесто.

Потоа покријте го со крпа и оставете го еден час да нарасне. Замесете го тестото и поделете го на 4 еднакви делови.

Секој дел расукајте го во круг и исечете го на 8 триаголници.

Превиткајте од поширокиот дел кон потесниот дел од триаголникот, правејќи ја класичната форма на ролат.

Наредете ги кифличките на плех обложен со хартија за печење. Премачкајте ги со масло и наросете ги со сусам.

Печете ги кифлите околу 20 до 25 минути, во рерна претходно загреана на 200 степени.

Foto: Freepik

Izvor: Kurir

To top