Фурнарини, или „прсти“ од лук и сирење се популарно јадење во Канада. Кога ќе се извадат од рерна, изгледаат како пица, но по сечењето добиваат форма што им го дава името. Наместо парчиња, тие се сечат на ленти исполнети со миризливо сирење, путер со вкус на лук и често се попрскани со магдонос.
Ако веќе го имате подготвено тестото, ве дели само половина час до јадење, а повеќето состојки веројатно ги имате во фрижидерот и оставата. Освен сирење, за подобра арома можете да додадете и сечкана сланина.
„Прстите“ се сервираат со сос донаир, кој има карактеристичен, сладок вкус поради засладеното кондензирано млеко или шеќер. Оние кои не го сакаат посегнуваат по зачинета срирача, а би се служел и бешамел.
Состојки за фурнарини со сирење и лук:
Тесто за пица
350 гр моцарела
3 лажици путер на собна температура
1 лажица лук во прав + 2 лажички
2 супени лажици маслиново масло
1 конзерва засладено кондензирано млеко
1 лажица оцет
Подготовка:
Измешајте кондензирано млеко, оцет и две лажички лук во прав во сад. Покријте и ставете го во фрижидер.
Загрејте ја рерната на 240 степени Целзиусови. Измешајте две лажици лук во прав и путер во сад.
Тавата за печење премачкајте ја со маслиново масло и размачкајте го тестото. Врз тестото намачкајте го путерот од лук, па посипете со рендано сирење. Печете околу 13-20 минути (во зависност од рерната и количината на тестото).
Проверете дали е подготвено со внимателно кревање на тестото со нож – треба да фати златна боја.
Исечете ја пицата на ленти и послужете ја со кремастиот сос.
Извор Попара