Потребно е:
225 гр путер на собна температура
225 гр шеќер
275 гр брашно што се крева самостојно
2 нивоа на лажички прашок за пециво
4 јајца
4 лажици млеко
2 лимони
1 на врвот на лажица многу ситно сечкана маточина
175 гр бел шеќер
сок од 2 лимони
Подготовка:
Загрејте ја рерната на 180 степени. Покријте го плехот со хартија за печење.
Изматете ги состојките во сад и смесата намачкајте ја на плех.
Печете од 35 до 40 минути, во рерна загреана на 180 степени, односно додека колачот не се одвои од страните на тавата.
Соединете го шеќерот со сок од лимон додека не добиете глазура.
Оставете го колачот во тавче 5 минути да се излади.
Подготвената глазура премачкајте ја со топлата торта и оставете ја да одмори. Исечете и послужете.
Добар апетит!
фото: FreePick