Живот и Стил

Зошто не треба да пиете кафе меѓу 8 и 9 часот наутро?

Зошто не треба да пиете кафе меѓу 8 и 9 часот наутро?

Постојат причини поради кои треба да избегнувате кафе во периодот меѓу осум и девет часот наутро.

Доколку сте од оние кои мислат дека не можат да го почнат денот без шолја кафе, тогаш грешите.

Слободно може да престанете со пиење кафе меѓу 8 и 9 часот наутро бидејќи нема ефект, барем не онаков каков што очекувате. Бескорисно е да пиете кафе во тоа време поради кортизолот, стероиден хормон кој се ослободува во нашето телот во утринските часови.

Неговото највисоко ниво се излачува токму во периодот меѓу осум и девет часот, а делува така што ни дава енергија и не буди. Стероидниот хормон се ослободува подоцна така што нема да делува во посакуваната количина .

Секако тоа не значи дека не ви треба кафе, туку дека повеќе се исплати да пиете кафе на пример во 10 часот, бидејќи така ќе биде поефикасно.

извор: Кајгана