Живот и Стил

Зошто лубеницата не треба да се чува во фрижидер?

Зошто лубеницата не треба да се чува во фрижидер?

Најдобра опција да се освежите во летните денови секако е лубеницата, особено бидејќи содржи 922 проценти вода. Можете да ја јадете свежа, да ја додадете во овошна салата…

Лубеницата е здрава бидејќи е богата со антиоксиданси, а истражувања покажале и дека содржи антиканцерогени состојки, го подобрува здравјето на срцето и го намалува воспалувањето и стресот.

Нејзината тежина може да се земе за мана, па оттука за многумина проблем претставува чувањето.

Она што треба да го знаете е дека со чување во фрижидер, лубеницата губи некои од добрите состојки.

Повеќе истражувања покажале дека лубеницата која е на собна температура има повеќе хранливи состојки од онаа што се чува во фрижидер за да биде оладена.

Низ 14 дневни тестови на разни водиво лубеници, потврдени е дека лубениците кои биле чуваните на температура од 21 степен биде во најголема нутритивна вредност. Останатите температури биле 12 и 5 степени.

Утврдено е и дека лубеницата по берењето продолжува да произведува хранливи состојки. Ладењето само го забавува тој процес.