Живот и Стил

Зошто кафето и млекото не смеат да се мешаат

Зошто кафето и млекото не смеат да се мешаат

Дали кафето е еден од омилените пијалоци? Дали ви се допаѓа кафе со млеко? Не можете да го пиете без млеко? Откријте како кафето со млеко може да влијае на вашето здравје.

Пиењето кафе со млеко или крем не е најдобрата комбинација за нашето тело. Оваа комбинација има многу лош ефект врз дуоденумот, а последователно започнува да го деактивира панкреасот. Потоа го блокира целиот жолчен меур. Ако поради некоја причина жолчното кесе не работи правилно, добиваме многу други здравствени проблеми. Со текот на времето, се случуваат грчеви и болка во лумбалниот ‘рбет, овој хроничен недостаток предизвикува болен запек.

Жолчниот сок, кој не влегува во дуоденумот, се смирува, кога ќе го напушти жолчното ќесе, и жолчниот песок се формира таму. Подоцна, може да се формираат големи и загрозувачки каменчиња во жолчката, кои на крајот целосно го затнуваат жолчното ќесе.

Недостаток на сок од панкреасот предизвикува сериозно отекување (подуеност).

Покрај тоа, кафето содржи голема количина на корозивна оксална киселина. И ако бубрезите не ја излачуваат оваа супстанција брзо во урината, тогаш песокот со урина лесно се формира од кристалите на оксална киселина. Подоцна, во урината се формираат големи, многу болни и опасни камења.

Ако во организмот постојано има премногу оксална киселина, таа се апсорбира во телото и се депонира во зглобовите и мускулите. Се јавува силна болка (особено во текот на ноќта – и во ‘рбетот и во големите зглобови). Значи, ако размислувате малку за вашето здравје, пијте го омиленото кафе без млеко и крем или само во мали количини! И со него или веднаш после кафе, никогаш не јадете високо-калоричен десерт.

извор: ММС