Мегафон

„Златна рамка 2021“ од 25 до 27 јуни во МКЦ и Кинотека

„Златна рамка 2021“ од 25 до 27 јуни во МКЦ и Кинотека

„Златна рамка“ е годишна ревија на македонските филмови произведени во минатата календарска година. Настанот ќе трае три дена и ќе бидат прикажани филмови, поделени на документарна, краткометражна и долгометражна програма. Билетите за сите проекции се бесплатни!!!

По секоја проекција, публиката ќе може да учествува во сесија на прашања и одговори на кои ќе одговараат авторите на филмовите.

Ова е единствена можност публиката и критиката да ги погледнат сите наши филмови на едно место. За прв пат годинава „Златна рамка“ ќе се одвива на две локации  МКЦ – Кино „Фросина“ и Кинотека – Кино „Мирно лето“, соопштуваат иницијаторите и организатори на „Златна рамка“ – Друштвото на филмските работници на Македонија.

ПРОГРАМА 25.06.2021

17:00 часот – Документарна програма – 📍 MKЦ, кино „Фросина“

🎞„Професорот – вистинита приказна за Илија Џаџев“ – 75’
режија: Јордан Дуков
продукција: Здружение Кадар

🎞„Незо“ – 52’
режија: Мерита Чочоли
продукција: Тиме Лапсе

19:30 часот – Краткометражна програма – 📍 МКЦ, кино „Фросина“

🎞„Јадица“ – 6’26”
режија: Иван Ивановски
продукција: Флип Бук

🎞„Денот на Ана“ – 21’’
режија: Сабедин Али
продукција: Визиони Плус

🎞„Вида и Добре “ – 7’06”
режија: Владимир Лукаш
продукција: Флип Бук

🎞„Езерото“ – 15’’
режија: Бајрам Бајрами и Фатос Лумани
продукција: ДЕА Продукција

🎞„Кавал“ – 10’26”
режија: Саша Станишиќ
продукција: ТВ Студио 7

21:00 часот – Долгометражна програма – 📍 MKЦ, кино „Фросина“

🎞„Хомо“ – 91’
режија: Игор Иванов
продукција: Скопје Филм Студио

21:00 часот – Долгометражна програма – 📍 Кинотека на Македонија кино „Мирно лето“

🎞„Стела“ – 91’
режија: Стојан Вујичиќ
продукција: Дрим Фектори Македонија

ПРОГРАМА 26.06.2021

17:00 часот Долгометражна програма – 📍 МКЦ, кино „Фросина“

🎞„Стела“ – 91’
режија: Стојан Вујичиќ
продукција: Дрим Фектори Македонија

21:00 часот – Долгометражна програма – 📍 Кинотека на Македонија кино „Мирно лето“

🎞„Дедо и внук“ – 108′
режија: Илија Пиперковски
продукција: Пандорас Бокс

ПРОГРАМА 27.06.202117:00 часот – Документарна програма – 📍 МКЦ, кино „Фросина“

🎞„Исти доживувања од различни преспективи “ – 75’
режија: Сенад Абдули
продукција: Арнел Продукција

19:00 часот – Документарна програма- 📍 MKЦ, кино „Фросина“

🎞„Ромео и Јулија“ – 20’
режија: Берат Асани, Сабедин Селмани
продукција: ОДА Продукција

🎞„Сите ќе умреме“ – 25’
режија: Сашко Поттер Мицевски
продукција: Хауском Продукција

🎞„Небо, точак, земја“ – 59’
режија: Коста Марковски
продукција: Супер Продукција

21:00 часот – Долгометражна програма – 📍 МКЦ, кино „Фросина“

🎞„Дедо и внук“ – 108′
режија: Илија Пиперковски
продукција: Пандорас Бокс

21:00 часот – Долгометражна програма – 📍 Кинотека на Македонија кино
„Мирно лето“

🎞„Хомо“ – 91’
режија: Игор Иванов
продукција: Скопје Филм Студио