Живот и Стил

Зошто треба да јадете лути пиперки?

Зошто треба да јадете лути пиперки?

Лутите пиперки се многу лековити, а една состојка која ја содржат може да ги убие ќелиите на ракот!

Истражувањата покажуваат дека главната состојка која ја содржат лутите пиперки ги убива ќелиите на ракот.
Капсаицинот е состојка која им дава лут вкус на пиперките. Баш таа состојка ги уништува малигните клетки, со што се спречува појавата на тумори. Кога капсаицинот доаѓа во допир со малигната клетка, ја разложува својата мембрана и создава рецептори кои ги контролираат супстанциите кои влегуваат и излегуваат од клетката, како што се натриум и калциум. Кога капсаицинот се меша со овие моќни рецептори, малигната клетка е уништена.

Сепак, пред да навалите на лутите пиперки треба да знаете дека тие немаат толкаво дејство како што би имал капсацицинот во вид на таблети или во комбинација со терапии против рак. Ова откритие треба дополнително да се истражи, но дефинитивно е голем чекор во борбата против епидемијата на ракот.