Живот и Стил
Кози, млеко, планина...

Знаете ли каде ќе ве дочекаат со селски мекици и домашен козји јогурт?

На 14.септември (сабота), семејството Неделковски организира отворен ден на својата семејна фарма – „Кози, млеко, планина“ во селото Раштак на Скопска Црна Гора. Во инструкциите како дотаму, пишува: Паркирајте ги автомобилите сред село или дојдете до претпоследна со автобус бр. 65 и прашајте за Давид со козите

Знаете ли каде ќе ве дочекаат со селски мекици и домашен козји јогурт?

Во рамките на годинешниот фестивал на органска храна на плоштадот во Скопје, едно познато насмеано лице – Давид Неделковски, момчето кое со своите родители пред 8 години едногласно решиле од градот да се преселат во село Раштак, родното село на неговиот дедо. Оттогаш тројцата живеат таму и се занимаваат со чување кози и со производство на млеко, млечни производи и јарешко месо.

Иако кога ги купиле првите 10 кози не знаеле буквално ништо за нив, со време научиле многу и сѐ уште учат, а сѐ што знае со нив споделува дедо Мирче, од соседното село од кого и ги купиле првите кози.

„За чувањето кози, за проџесот и технологијата на производство на млечните производи, а особено на нашиот хит производ, сушеното сирење, многу ни помогна дедо Мирче од соседното село, со кои сме домашни пријатели и од кого ги купивме и козите, бидејќи тој беше стар и не можеше веќе да се грижи за нив. Но бидејќи е голем љубител на кози, постојано не советува и безрезервно ни помага. Не можам да ви кажам колку бев трогнат и секогаш кога ќе ми текне се наежувам од тоа што го слушнав од него кога ги земавме козите, а тој им рече: ‘ајде сине’. Не знам колку можат луѓето денеска да го сфатат ова, но јас сега целосно го разбирам“, раскажува Давид.

Повеќе за ова на порталот „Арт кујна“.