Живот и Стил

Писмо од една 83-годишна баба ќе ви биде покорисно од совет на психолог

Писмо од една 83-годишна баба ќе ви биде покорисно од совет на психолог

Баба, наводно, го напишала писмото и го испратила на нејзината пријателка, па дури и ако тоа е фиктивно, тоа ќе ви ги заштеди и спаси годините на зреење и собирање животни лекции. Тоа е многу практично и открива како да се направи разлика помеѓу важното и неважното.

“Почитувана Берта,

Читам повеќе, а помалку бришам прашина. Седам во дворот и му се восхитувам на погледот, а плевелот во градината повеќе не ме лути. Поминувам повеќе време со моето семејство и пријатели а помалку работам.

Секогаш кога е можно, животот треба да биде форма на пријатни искуства, а не издржливост. Сега се обидувам да ги препознаам овие моменти и да ги ценам.

 

Не штедам на ништо – користиме добар кинески порцелан и кристал за секоја посебна пригода, како што се губење на еден килограм, исправен мијалник или првите испукани ириси.

Јас ја носам мојата добра јакна на пазарот. Мојата теорија е дека ако изгледа добро, можам да потрошам 28 долари на мала торба на храна. Јас не го чувам мојот најдобар парфем за специјални забави, но го ставам за продавачите и вработените во банката.

“Еден ден” и “наскоро” губат вредност во мојот вокабулар. Ако вреди да се види нешто, слушнете или направите нешто, сакам да видам, слушнете, направете го тоа веднаш.

Не знам што би направиле другите ако знаат дека нема да бидат тука утре, што сите ние го земаме здраво за готово. Мислам дека ќе ги повикате членовите на семејството и неколкуте блиски пријатели. Можеби исто така ќе поканите неколку поранешни пријатели да им се извинат и да ги разбијат бариерите од битките од минатото.

Сакам да замислам дека излегуваат во кинески ресторан на вечера или некаква храна што им се допаѓа најмногу. Претпоставувам дека никогаш нема да знам.

Малите нешта што не ги завршив ќе ме лути ако знам дека моите часови се избројани. Јас би била лута што не напишав некои писма што сакав да ги напишам овие денови. Жал ми е што не зборував со мојот сопруг и со родителите доволно често колку ги сакам.

Давам се од себе за да не штедам, не задржувам, не одложувам ништо што носи смеа во животот. И секое утро кога ги отворам очите, си велам себеси дека тоа е нешто посебно. Секој ден, секоја минута, секој здив е подарок.

Можеби нашиот живот стана поинаква песна од она што го замисливме. Но, сѐ додека сме тука, сè уште можеме да танцуваме “.

извор:скопје24