Живот и Стил

Перењето долна облека на ниска температура може да биде опасно

Перењето долна облека на ниска температура може да биде опасно

Иако голем дел од облеката ја переме на ниска температура пред се поради економичност и стравот дека на висока температура осетливата ткаенина може да се оштети, сручњаците тврдат дека треба да се прекине оваа навика.

Ако облеката ја перете на температура помала од 60 степени тоа би можело да биде штетно по вашето здравје. Опасни бактерии како на пример Escherichia coli лесно може да се пренесат преку облеката па дури можно е да се задржат на долната облека и по перењето на истата на температура од 60 или 90 степени.

Иако бактериите често се задржуваат во цревните системи на луѓето и на животните, одредени типови може да предизвикаат инфекции на мочниот меур и на дигестивниот систем па дури и да предизвикаат тешки болести кои завршуваат со несакани последици.

Филип Тиерно, професор по микробиологија на Универзитето во Њу Јорк, предупредува дека долната облека се наоѓа блиску до анусниот отвор преку кој лесно може да се пренесе бактеријата Escherichia coli и да премине во вагината и на мочните канали каде би направил сериозна инфекција.

Ако мислите вашиот омилен долен веш нема да го издржи перењето на температура од 90 степени тогаш пожелно е да ги исперете во толпа вода со средство кое содржи пероксид.

Исто така препорачливо е и детската облека секогаш да се пере на висока температура со цел да се елимираат сите бактерии во неа.

За многумина перењето на 30 степени е поприфатлива опција пред се поради временскиот пократок период како и економичноста но мора да знаете дека бактериите во човечкиот организам живеат на температура од 37 целзиусови степени, што значи дека само температура повисока од ова може да ги уништи.

Многу веруваат дека доволно е еднаш месечно да се пере постелнината, иако правилно е јастучниците да се перат на 5 дена додека чаршавите и навлаките на 10 дена и тоа на темтература повисока од 60 степени.

Препорачливо е и самата машина за перење еднаш месечно да ја уклучите празна на 90 степени со цел да се елиминираат собраните бактерии во неа.

извор:попара.мк